Skibsværftet i Gdansk bliver igen reddet fra lukning

  Gdansk_skibsværft_reddet_fra_lukning_i_11

  Det historiske skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa og Solidarnosc blev verdensberømte, ser ud til at blive reddet fra lukning i 11. Time. Nu afventer Polen kun EU’s godkendelse. Foto: Martin Bager, polennu.dk


  Hvis EU accepterer en ny privatiserings-plan for det gamle skibsværft i Gdansk, så er det historiske værft endnu engang reddet fra lukning.


  Det er kun en måned siden, at Polen meddelte at skibsværftet i Gdansk måtte lukke, efter at EU havde underkendt en privatiseringsplan.

  Nu er der dukket en ny redningsplan op i 11. time.

  Ny plan

  Den polske finansminister Aleksander Grad siger til Pulz Biznesu, at ministeriet har modtaget en ny plan for omstrukturering af Gdansk skibsværft, som nu afventer godkendelse fra Europakommissionen.

  På tirsdag i næste uge mødes en polsk delegation med Europakommissionen, og en endelig aftale ventes godkendt sidst i næste uge.

  Dermed bliver det gamle værft endnu engang reddet fra lukning.

  Kritik fra fagforeninger

  Trods det nye ambitiøse redningsforsøg, er stærke kræfter i de polske fagforeninger alligevel ved at forberede protester mod de mulige nye ejere, fordi de ikke vil love værftsarbejderne uændret beskæftigelse.

  ISD, som er den nye investor i Stocznia Gdansk skibsværft hedder, har bebudet at man har planer om at reducere personalet med 400 mand.
  En tidligere plan, der garanterede værftsarbejderne uændret beskæftigelse, blev underkendt af EU.

  Historisk skibsværft

  Skibsværftet i Gdansk blev verdensberømt i 1980, da Lech Walesa og Solidarnosc opstod i protest mod det kommunistiske styre, og banede vejen for et frit og demokratiske Europa.

  Den gang strejkede 16.000 værftsarbejdere. I dag har værftet 2.300 medarbejdere. Se billedarkiv her på siden.

  Alt sælges i Szczecin

  Mens en redning synes på vej i Gdansk, ser det stadig væk håbløst ud for skibsværftet i Szczecin.

  Statens privatiserings agentur har meddelt, at alt løsøre på skibsværftet nu er solgt efter syv auktionsrunder. Auktionen over de gamle skibsværftsbygninger og arealer i Szczecin starter den 15. maj og lukker igen den 17.

  Efter planen skal skibsværftet i Szczecin være afviklet senest den 31. maj.