Tidligere regeringsleder afviser accept af CIA-fængsler

  Leszek_Miller_angriber_avis_polennu

  Tidligere statsminister Miller, kalder senator for “løgner og slyngel” efter beskyldninger om hemmelige CIA-fængsler i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens tidligere regeringsleder, Leszek Miller, tager afstand fra beskyldninger om hemmelige CIA-fængsler i Polen.


  Den tidligere polske statsminister, Leszek Miller, tager afstand fra beskyldninger om, at han godkendte, at CIA kunne have hemmelige fængsler i Polen. Det påstås af en polsk senator.

  Løgner og slynget

  – Hvis senator Pinior påstår, at han har set et dokument med min underskrift på, så er han en løgner og en slyngel, siger tidligere regeringsleder og nuværende leder af partiet Demokratiske Venstre Alliance (SLD) Leszek Miller.

  Mange beviser

  Jozef Pinior, der er senator for regeringspartiet Borgernes Platform, og medlem af EU-udvalget siger, at der er samlet nok beviser for, at der var hemmelige og ulovlige CIA fængsler i Polen, og at det er daværende statsminiser Miller, der gave amerikanerne lov til det.

  – Fængslet var ulovligt, siger senator Pinior til tv-stationen TVN24.

  Ikke bryde polsk lov

  – Det faktum, at vi samarbejdede med USA i kampen mod terror betyder ikke, at vi må bruge ulovlige
  metoder, der er forbudt efter den polske forfatning, siger senatoren.
  Kommentaren faldt, efter at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har meddelt, at man vi af klassificerer dokumenter, der kan fastslå hvem der har givet CIA lov til at opfører hemmelige fængsler i Polen, hvor de formentlig har tortureret fanger i forbindelse med USA’s krig mod terror.

  Tortur i Polen

  Baggrunden for, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol nu har valgt at frigive dokumenterne, er en verserende sag der er rejst af Abd al-Rahim al-Nashiri, der hævder, at han har været fængslet i Polen og tortureret af CIA-agenter.

  Undersøgelse i gang

  Polen indledte en officiel undersøgelse i 2008 om beskyldningerne, men har endnu ikke afsluttet undersøgelsen.