To år med præsident Bronislaw Komorowski i Polen

  Præsident_Komorowski,_valgdato


  WARSZAWA: I dag er det to år siden, at Polens præsident Bronislaw Komorowski blev taget i ed på en dyster baggrund.


  Den 6. august 2010 blev Bronislaw Komorowski taget i ed som Polens præsident. Det bliver i dag markeret på paladset i den polske hovedstad.

  Ulykke bag

  Da præsident Lech Kaczynski den 10. april 2010 styrtede ned med sit fly og omkom ved Smolensk, blev Bronislaw Komorowski med det samme indsat som Polens præsident. Det skete i henhold til den polske forfatning, da Komorowski på det tidspunkt var formand for Sejmen, valgt for regeringspartiet Borgernes Platform. Dermed havde han et godt udgangspunkt for det nødvendige præsidentvalg, der fandt sted i juni 2010.

  Kneben valgsejr

  Som modkandidat til præsidentposten stillede den afdøde præsidents tvillingbror Jaroslaw Kaczynski, op mod Komorowski. Da ingen af kandidaterne opnåede 50 procent ved valget, skulle der en anden valgrunde til. Her vandt Komorowski med 56,01 procent af stemmerne mod Kaczynskis 46,99 procent.

  74 nye generaler

  I de to år der er gået siden indsættelsen, har præsidenten underskrevet 400 ekstra bevillinger, givet polsk statsborgerskab til 6.227 personer, og 74 soldater er blevet forfremmet til generaler.

  Mest populær

  Komorowski har været populær i meningsmålingerne, og er den mest troværdige polske politiker i seneste måling. Han er stadig populær, selv om han har underskrevet et par kontroversielle love, f.eks. en ny pensionsreform, der hæver pensionsalderen til 67 år for både mænd og kvinder i Polen.

  Bronislaw Komorowski fyldte 70 år i april.