USA vil sende våben til Central- og Østeuropa

  russiske_pansrede_køretøjer_i_ukraine_foto_twitter_0

  Russiske kampvogne transporteres her fra Rusland til krigerne i det østlige Ukraine. Krigen i Ukraine har ifølge de officielle tal kostet 6.400 mennesker livet, mens andre kilder hævder at op mod 50.000 har mistet livet i konflikten mellem Ukraine og Rusland og separatisterne i det østlige Ukraine. Nu vil USA sende kampvogne og andre tunge våben til NATO-landene i Central- og Østeuropa. Arkivfoto.


  NEW YORK: USA vil sende kampvogne og andre tunge våben til flere NATO-lande i Central- og Østeuropa.


  USA har ikke haft tunge våben i de nyeste Nato-medlemslande siden afslutningen på den kolde krig, men det kan ændre sig, hvis et nyt forslag bliver virkelighed, skriver New York Times ifølge Ritzau.

  Tunge våben

  Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har ifølge avisens oplysninger en plan klar om at placere kampvogne og andre tunge våben i flere baltiske og østeuropæiske lande, siger embedsmænd i både USA og allierede lande til New York Times.
  Hvis det sker, vil det være et kraftigt signal til den russiske præsident, Vladimir Putin, om, at USA står klar til at forsvare de Nato-medlemmer, der befinder sig tættest på Rusland.

  Rusland bekymrer

  Ruslands annektering af Krim-halvøen og krigen i det østlige Ukraine har vakt stor bekymring og fået Nato-medlemslandene til at tage hul på ny militær planlægning, skriver New York Times.

  Tunge våben til soldater

  De tunge våben, som Pentagon har på tegnebrættet, skal opbevares på baser i lande i Central- og Østeuropa og Baltikum. Der skal efter planen være tilstrækkeligt til at udruste en styrke på 3000 til 5000 mand, skriver New York Times. Avisen nævner ikke noget om, at der er planer om at sende soldater af sted sammen med våbnene.

  Ikke godkendt

  Hvis Pentagons plan skal føres ud i livet, skal den først godkendes af forsvarsminister Ashton Carter og af Det Hvide Hus.
  På det politiske niveau er der den hindring, at nogle af USA’s allierede i NATO har udtrykt bekymring for, hvordan Rusland vil reagere på, at amerikanerne placerer tunge våben i nabolandene.

  NATO-topmøde

  Men højtstående kilder med kendskab til planerne siger til New York Times, at forslaget kan blive godkendt forud for NATO-forsvarsministrenes møde i Bruxelles senere på måneden.