Verdensberømt port restaureres op til 80-års fødselsdag

Verdensberømt port er under renovering, men den historiske port 2 er klar når årsdagene for Solidarnosc kommer i august, og når helten fra dengang, Lech Walesa kan markere sin 80-års fødselsdag og 40-året for modtagelsen af Nobels Fredspris. Foto: Piotr Witmann/gdansk.pl

GDANSK: En verdensberømt port – port 2 på det historiske skibsværft i Gdansk – restaureres forud for Lech Walesa 80-års fødselsdag.

LÆS  Enke: Pawel Adamowicz blev myrdet fordi han var modig

En verdensberømt port – port nummer 2 på det tidligere Lenin-skibsværft i Gdansk – er ved at blive restaureret. Det var ud for denne port, at hele verden kunne følge med da Lech Walesa, som repræsentant for arbejderne på værftet – eller rettere for det polsk folk – stillede sig op mod de kommunistiske besættere fra Moskva.

Strejke bag verdensberømt port

Den 31. august 1980 lykkedes det for det nydannede Solidarnosc, og med Walesa i front, at underskrive en aftale med myndighederne, der tillod frie fagforeninger. Det skete efter mere end to ugers strejke, ikke alene på skibsværftet i Gdansk, men mange steder i de polske kystbyer.

Det var første gang, at et Warszawa-pagtland, som dengang var Moskvas modstykke til NATO, tillod frie fagforeninger. Det blev også for meget for Moskva, der i december året efter indførte krigsretstilstand, satte militæret ind – og fængslede over 10.000 aktive Solidarnosc-folk. Deriblandt Lech Walesa og senere præsident Lech Kaczynski. Derimod blev hans broder Jaroslaw Kaczynski, der netop er blev polsk vicestatsminister igen, ikke arresteret eller tilbageholdt af kommunisterne.

(Fortsættes under)

Den 29. september i år fylder ikonet fra dengang – Lech Walesa – 80 år. Det er også 40 året for hans modtagelse af Nobels Fredspris. Den tidligere strejkeleder og præsident i Polen (1990-1995) fejres og markeres i hele weekenden i Gdansk, siger flere uformelle kilder i byen samstemmende til polennu.dk.

LÆS  Julemarkedet i Gdansk er Europas næstbedste

Gå ikke forgæves

Derfor går mange i øjeblikket også forgæves, hvis man ved se tekst på skiltet ved indgangen. Det er nemlig sendt til restaurering. Porten danner i dag indgang til det europæiske Solidarnosc-center på den gamle skibsværftsgrund. Selv om man ikke kan se dele af porten, behøver man ikke at gå glip af den imponerende udstilling i det nye center (2014) der fortæller alt om hvad der skete der op gennem 1980’erne i Polen, og som i sidste ende betød Europas genforening.

LÆS  Børnetegninger fra krige på udstilling i Aarhus

LINK: European Solidarnosc Center

Verdensberømt port i garage

Bogstaverne med teksten Gdansk Skibsværft og indgangspartiet er i øjeblikket under restaurering. Men det hele skulle stå klart, nær gæster fra nær og fjern kommer til Gdansk for at fejre manden der stillede sig op mod Moskva, og vandt til sidst. Den original port 2, bliver restaureret, men ikke ændret i forhold til hvordan den så ud i 1980, da hele verden kiggede med. Omkostningerne til restaureringen er 240.000 zloty, og det hele skulle efter planen stå klart og flot i begyndelsen af august.

En række danskere gav Lech Walesa en film og en glad sang, da det verdensberømte ikon sidst holdt stor fødselsdag, nemlig da han blev 75 år. Se den herunder:

Last Night I had the Strangest Dream (Lech Walesa 2018)

LINK: Se film fra renoveringen (Gdansk Kommune)