Warszawas kulturpalads fylder 65 år

Det ikoniske Kulturpalads i Warszawa stod færdig i 1955. Siden har polakkerne været uenige om, hvor vidt bygningen skulle rives ned og erstattes af en anden. Arkivfoto.

WARSZAWA: Tirsdag er det 65 år siden, at Kulturpaladset i den polske hovedstad, første gang slog dørene op. Bygningen var en gave fra en “ven”.

LÆS  EU og USA skylder Polen en stor undskyldning

En af de højeste bygninger i Europa, Kulturpaladset i Warszawa, blev åbnet tirsdag for 65 år siden. Den ikoniske bygning var en gave til polakkerne fra Sovjetunionens diktator, Josef Stalin, der aldrig selv nåede at se bygningen stå færdig. Til gengæld kendte Stalin byggestilen, da den minder om mange af de daværende KGB-bygninger. Af samme grund deler bygningen vandene i Polen, nogle vil have den jævnet med jorden, da den er et symbol på kommunismen. Andre i Polen tager bygningen som en del af den polske fortælling, og nyder paladsets mange kulturelle tilbud.

Kulturpalads i ordets betydning

Kulturpaladset bruges i dag til en række offentlige og kulturelle institutioner, og den huser mange biografer, teatre, biblioteker, konferencesale samt sports- og forskningsfaciliteter.

Det danske kronprinsepar Frederik og Mary, besøgte Kulturpaladset i november, i anledning af 100 året for de dansk-polske diplomatiske forbindelser.

Den 237 meter høje bygning, blev optaget på UNESCO kulturarvslisten i 2007.

Planerne for området omkring Kulturpaladset, som det skal se ud i 2023. Arkivfoto.
Et af de mest kendte kommunistiske symboler i Polen – Kulturpaladset i Warszawa, der er en gave til Polen fra Josef Stalin. Kaczynski-regiment vil forfølge fjender af det ”sande Polen”. En ny lov, skal sikre at de polske myndigheder i al fremtid kan retsforfølge polakker for forbrydelser under kommunismen i Polen (1945-1989). Arkivfoto.

kulturpalads_warszawa_frankrig_polennu

warszawa_england_ud_af_eu_kulturpalads

LÆS  Præsident og statsminister: Intet angreb på Polen

LÆS  Udenrigsministeriet: Danskere opfordres til at forlade Ukraine