187 retssager mod polske medier og journalister

Polske medier
Forside af det frie polske medie Newsweek Polska, der er et af de polske medier der har fået mange sagsanlæg fra myndigheder, personer og virksomheder med relationer til regeringen. På billedet ses den polske præsident Andrzej Duda, partiformand og vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og statsminister Mateusz Morawiecki. Grafik: Newsweek Polska.

WARSZAWA: Der er 187 retssager mod polske medier og journalister der har relationer til regeringen eller statslige virksomheder.

LÆS  Ny polsk bundrekord på pressefriheds indeks

Den polske medieorganisation for journalister, TD – Journalism Society (Towarzystwo Dziennikarskie), har udgivet en rapport, der har fundet frem til at der er 187 retssager mod medier og journalister med direkte forbindelse til den polske regering.

Pres på polske medier

Organisationen oplyser, at det er den første omfattende rapport om statens juridiske pres på journalister og medier.

– Siden 2015 har vi observeret flere og flere angreb fra magthaverne på de uafhængige medier, men ingen har før præsenteret omfanget af det, siger Ewa Ivanova, der er medlem af TD og journalist på det frie medie Gazeta Wyborcza.

Ivanova siger, at de 187 sager bærer præg af  gengældelse eller pres på medierne eller journalisterne af myndighederne i bred forstand og andre mennesker og institutioner med relationer til regeringen.

– Det er et chokerende billede der tegnes af forskellige metoder til at chikanere medier på, siger TD-repræsentanten. Blandt de mange sager er:

  • 41 sager fra anklagemyndigheden, politi eller ministerier
  • 26 sager er fra statsejede virksomheder
  • 15 sager fra dommere udpeget af regeringen
  • 9 sager fra statens public service-medier (TVP m.fl.)

Fire sager er anlagt af justitsminister Zbigniew Ziobro, to af vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og flere andre sager anlagt af fremtrædende medlemmer af regeringspartiet.

Rapporten fastslår også, at selv om de fleste sager er civile søgsmål, så er der 58 sager som er straffesager. Det betyder at journalister og medier kan dømmes efter en æreskrænkelsesparagraf der kan give fængselsstraf. Ifølge OSCE har Polen de skrappeste love blandt demokratiske lande.

LÆS  USA overvejer at flytte soldater fra Polen til Rumænien
LÆS  TVN får sendetilladelse forlænget trods ny lov

Mod frie medier

Af de 187 retssager er de fleste mod regeringskritiske eller frie medier:

  • 73 sager mod Gazeta Wyborcza
  • 41 sager mod Onet, Newsweek Polska (Ringier Axel Springer Polen)
  • 19 sager mod Oko.press.pl
  • 16 sager mod ugemagasinet Polityka

Frikendelser i flere sager

Ud af de retssager der er indledt siden 2015 mod medier, er journalisterne i 72 tilfælde blevet enten frikendt eller afvist af retten. I 11 sager er journalister blevet dømt, mens der fortsat er 91 verserende sager mod journalister og medier i Polen med relation til regeringen.

De samlede civile krav mod medierne er cirka en million zloty.

Polen er styrtdykket fra en plads som nummer 18 i 2015 på det internationale Pressefrihedsindeks til en plads i dag som nummer 64.

LINK: Pressefrihedsindekset 2021

Støt frie polske medier – og danske frie medier om Polen – støt polennu.dk. Vil du også gøre en indsats for frie medier, så er her en mulighed? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  International kritik: Kræver fire redaktører genansat