Ballade og voldsomme sammenstød i Warszawa

Fotojournalist Tomasz Gutry blev ramt af skud fra politiet, der skød fra få meters afstand. Episoden fandt sted under et slagsmål mellem politiet og nationalister, der har hærget Warszawas gader onsdag på den polske nationaldag. Foto: Tygodnik Solidarność.

WARSZAWA: Den forbudte Uafhængighedsmarch samlede flere tusinde nationalister, der hærgede byen. Politiet brugte tåregas og trak våben. En fotograf blev skudt.

LÆS  29 døde på de polske veje i forlænget weekend

De polske kvinders demonstration foregik i dag – på den polske nationaldag – fra private hjem, gennem kunst, på nettet og andre steder, hvor de polske kvinder – og mænd – kunne vise deres protest mod regeringen og kirken, der begyndte med en ændring i abortloven.

March bag rattet

I dag var det også dagen for den store Uafhængighedsmarch, som arrangeres af nationalistiske grupper. Tidligere var marchen et stort samlingspunkt for polakkerne, men det er blevet mindre de senere år, på grund af den øgede polarisering i det polske samfund.

I år ingen march

Og i år var der slet ikke arrangeret noget march – eller var der. Warszawa borgmesteren havde nemlig forbudt marchen på grund af corona-pandemien, og arrangørerne valgte derfor at gøre optoget til en mobil udgave, så Polens uafhængighedsdag alene skulle markeres fra biler og motorcykler. Den del af marchen blev afviklet nogen lunde fredeligt efter polske forhold. Men for flere tusinde nationalister var det ikke nok med det trafikale optrin. De trodsede i stedet de skærpede corona-regler, marchens ledelses anvisninger, og hærgede igennem de polske gader med plyndringer, vold og ballade til følge.

Angreb kvinder

I centrale dele af byen – og på vejen ud til det nationale stadion der er ombygget til hospital – brugte de kraftigt fyrværkeri og gik til angreb på kvinder med synlige symboler om deres standpunkt. Flere bygninger blev beskadiget. En lejlighed i en ejendom udbrændte (fortsætter under billedet).

LÆS  Warszawa-borgmester er den mest populære politiker
Ballade foran det nationale stadion onsdag aften på den polske nationaldag. Privatfoto.

Politiet fulgte den ulovlige march i uniformer og i civil, og flere gange blev situationen så tilspidset, at politiet brugte tåregas. Nogle politifolk måtte trække deres våben, og der blev affyret gummikugler mod de voldelige marchdeltagere.

LÆS  Hedebølge, storme, torden og regn de næste dage

Nationalist: Politiet skyld i vold

Arrangøren af den aflyste march, ultranationalisten Robert Bąkiewicz, der tilsyneladende deltog i den forbudte demonstrationer, skriver på Twitter, at den angrebne lejlighed sikkert stod tom. Den udbrændte helt.

– På det nationale stadion så jeg med mine egne øjne, hvordan politiet fremprovokerede konfrontationerne med deltagerne, skrev Robert Bąkiewicz på Twitter.

Warszawa politi afviser nationalistens forklaring om balladen med ordene:

– Bąkiewicz ”erklæring” er et udtryk for ekstrem løgn og uansvarlighed, skriver politiet i Warszawa på Twitter.

Journalist skudt

En fotojournalist fra ugemagasinet Tygodnik Solidarność, Tomasz Gutry, blev skudt og ramt af en politibetjent under sammenstødene. Han bar sit kamera meget synligt, og politiet skød fra få meters afstand, oplyser ugemagasinet.

Nationalisterne gik også til angreb på en altan, hvor der hang en plakat med kvindernes abortkrav. Det skete med kraftigt fyrværkeri, med raketter og kasteskyts af flere varianter.

Ingen grund til polsk stolthed

Polen markerede i dag sin stolte tradition, Uafhængighedsdagen den 11. november 1918. Men nationalisternes opførsel i dag i Warszawa, er ikke noget der fremkalder national stolthed. Til gengæld var der fredelige optog og markeringer i de øvrige polske storbyer.

Den nationalkonservative regerings formand, Jaroslaw Kaczynski, har tidligere på måneden opfordret nationalisterne til at gå til kamp, men de regeringskontrollerede medier kalder i dag ballademagerne for hooligans. Politiet melder om mange anholdte ballademagere dagen igennem. Torsdag er der pressemøde, hvor politiet vil informere om dagens hændelser.

LÆS  Advarsler om voldsomme storme og hagl
PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  29 døde på de polske veje i forlænget weekend