Berømt polsk filmkomponist på stor dansk festival

  Den_polske_superpianist,_Leszek_Mozdzer,_vil_udforske_Komedas_jazznumre_i_København_Polen_polennu

  Den polske superpianist, Leszek Mozdzer, vil udforske Komedas jazznumre ved en koncert på festival i København. Arkivfoto.


  KØBENHAVN: ‘Vinterjazz-festivalen’ fejrer én af 1960’ernes største filmkomponister, Krzystof Komeda.


  Lørdag 11. februar 2012 kl. 20 i Dronningesalen, Diamanten, København fejrer jazzfestivalen ‘Vinterjazz’ een af 1960’ernes største filmkomponister, Krzystof Komeda.

  Aftenen begynder med en visning af filmessayet ‘Komeda – A Soundtrack for a Life’ og efterfølgende en koncert, hvor den polske superpianist, Leszek Mozdzer, vil udforske Komedas jazznumre.

  Dramatisk livshistorie

  Aftenen i Diamanten begynder med Claudia Buthenhoff-Duffys filmessay, der til Komedas egne melankolske kompositioner skildrer hans dramatiske livshistorie; Komeda (1931-1969) stod gennem 50’erne og 60’erne i opposition til det kommunistiske styre i Polen. Han rejste i slutningen af 60’erne til det diametralt modsatte USA. Her udlevede han den amerikanske drøm, men døde på tragisk vis i en bilulykke i 1969 – kun 37 år gammel.

  Med Polanski

  Hans korte liv til trods nåede han at komponere musik til mere end 60 spillefilm – flere af dem instrueret af Roman Polanski – bl.a. ‘Rosemarys Baby’.
  Komeda har i dag fået kultstatus i sit hjemland, Polen. I filmen medvirker i øvrigt Jørgen Leth og ikke mindst filminstruktøren Henning Carlsen – Komeda skrev nemlig musikken til Carlsens film ‘Sult’ og ‘Hvad med os’.

  Polsk stjernepianist

  Den polske stjernepianist, Leszek Mozdzer, vil efter filmen fortolke Komedas værker.

  Mozdzer (født 1971) er en komet på den polske jazzhimmel og har trods sin klassiske skoling spillet med en lang række fremtrædende jazzmusikere. Heriblandt trompetisten Tomasz Stanko og violinisten Michal Urbaniak. Hans plader udkommer på det tyske jazz-label ACT. Mozdzer er født i Gdansk og uddannet på Musikkonservatoriet samme sted.

  Koncerten i København er arrangeret af Copenhagen Jazz Festival i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek.

  SE MERE
  Eksternt link: Klip fra filmen ‘Komeda – A Soundtrack for a Life’