11_nov_2017_warsaw
Uafhængighedsmarchen i forbindelse med 11. november plejer at trække cirka 100.000 polakker. Arkivfoto.

WARSZAWA: Borgmesteren i den polske hovedstad Rafal Trzaskowski vil have aflyst Uafhængigheds-marchen onsdag den 11. november.

LÆS  Corona tal fra Polen: 258 smittede polakker

Præsidentkandidaten ved seneste valg og borgmester i Warszawa, Rafal Trzaskowski, vil have onsdagens planlagte march i byen, i anledning af Polens nationaldag 11. november, aflyst.

Corona-truslen

Bystyret har hjemmel til at forbyde arrangementer, hvis deltagerne liv og sundhed kan være i fare. Det mener Trzaskowski er tilfældet, på grund af den voldsomme stigning i antallet af corona-smittede, ikke mindst i Warszawa og i hele hovedstadsregionen. Arrangørerne er gået til domstolene, for at få deres ord på at Uafhængighedsmarchen kan gennemføres.

Statsminister skulle tale

Det er nationalistiske grupperinger der står bag marchen, og i forbindelse med marchen skulle Polens statsminister Mateusz Morawiecki og vicesundhedsministeren Waldemar Kraska have holdt taler. Arrangørerne af marchen, der sympatiserer med regeringspartiet, er ikke tilfreds med borgmesterens forbud.

Rettens vej

Derfor er de gået til en distriktsdomstol i Warszawa. Men her blev sagen afvist, da borgmesteren er i sin gode ret til at aflyse marchen, siger dommer Sylwia Urbańska til det polske nyhedsbureau PAP.

100.000 deltagere

Uafhængighedsmarchen har tidligere samlet folk i alle aldre og med et deltagerantal på op mod 100.000. I de senere år er den nationalistiske tone dog blevet mere anspændt, og færre familier deltager nu i marchen. Der har tidligere været alvorlige sammenstød mellem demonstranter og moddemonstranter ved 11. november fejringerne. Trods afgørelsen, er det næppe sandsynligt, at alle vil respektere forbuddet mod Uafhængighedsmarchen. De polske kvinders organisation, der har organiseret abort-protesterne, har også varslet demonstrationer på nationaldagen.

LÆS  EU-kommissær vil fratage Polen penge efter ny regel

I år er det 102 år siden, at Polen genopstod som nation efter Første Verdenskrig, og efter at have været udslettet på verdenskortet i 123 år.

LÆS  Corona tal fra Polen: 153 smittede polakker
PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.