Chefen for kollapset guldfirma sigtet for fusk

  Amber_Gold_før_det_gik_galt

  Før det gik galt for Amber Gold, lokkede selskabet i massive pr-fremstød med favorable vilkår. Nu har cirka 50.000 kunder mistet deres indskud. Arkivfoto.


  GDANSK: Anklagemyndigheden har rejst sigtelse mod chefen for det kollapsede Amber Gold.


  Chefen for Amber Gold, Marcin Plichta tiltales for seks ulovlige forhold i forbindelse med selskabets aktiviteter, oplyser talsmanden for anklagemyndigheden i Gdansk, Wojciech Szelagowski.

  Forfalskninger og ulovlige lån

  Marcin Plichta har ifølge anklagemyndigheden, som den ansvarlige leder, givet ulovlige banklån til sine kunder, og selskabet har ikke indsendt regnskaber til myndighederne.

  Dokument falsk

  Endvidere beskylder anklagemyndigheden Marcin P. for, at have forfalsket dokumenter om kapitalforholdene i selskabet, og for at drive bankvirksomhed uden at have de fornødne godkendelser fra myndighederne, oplyser Wojciech Szelagowski.

  Beslaglagte værdier

  Selv om Amber Gold havde oplyst, at der ikke var værdier i selskabet, så fandt polsk politi under en razzia hos den tiltalte, og 12 andre adresser med tilknytning til selskabet, 57 kg guld, 1 kg platin og 1 kg sølv, oplyser Reuters nyhedsbureau.

  Derudover beslaglagde poltiet computere og selskabets regnskaber.

  50.000 kunder i klemme

  Amber Gold har udnyttet et hul i den polske lovgivning, og drevet bankvirksomhed. Selskabet har lokket med store renter, og har cirka 50.000 bankkunder. De har ikke længere adgang til deres konti.

  Amber Gold har en gæld på 80 millioner zloty, og det meste af gælden er til selskabets kunder og indskydere.

  Fem års fængsel

  Hvis Marcin Plichta findes skyldig af retten, står han til en bøde på 5 millioner zloty, og fem års fængsel.