Danmark og Holland skal træne ukrainere i F-16 fly

Danmark og Holland skal træne ukrainske piloter i at bruge F-16 fly. Det blev meddelt på NATO-topmødet i Vilnius tirsdag. Foto: Forsvarsministeriet/Twitter.

VILNIUS: Danmark og en række andre lande, er gået sammen om et træningsprogram for ukrainere til F-16 fly. Flere nye NATO løfter til Kiev.


Danmark, Holland, Belgien, Canada, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Sverige og Storbritannien er enige om at begynde træningen af ukrainere til F-16 fly. Træningen ventes igangsat i sensommeren og undervisningen skal også foregå i Danmark. En kreds af 11 lande er blevet enige om at gå sammen i en koalition, som skal sikre træning af det ukrainske luftvåben i anvendelsen af F-16 kampfly. Træningen omfatter piloter, men også uddannelse og træning af teknisk personel og støttepersonel, oplyser Forsvarsministeriet tirsdag aften.

Løfter til Ukraine fra NATO-topmøde

NATO-topmødet, der gennemføres i Vilnius tirsdag og onsdag, er kommet med en klar og entydig støtte til Ukraine. NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg sagde på topmødet, at de allierede havde truffet beslutninger, der bringer Ukraine tættere på NATO og forstærker alliancens kollektive afskrækkelse og forsvar.

Stoltenberg sagde, at NATOs pakke består af et flerårigt støtteprogram der kan lette overgangen fra teknikker fra sovjettiden og over til NATO-standarder. Der bliver også oprettet et nyt samarbejdsorgan – et NATO-Ukraine råd. – og der er enighed om, at Ukraine skal være medlem af NATO.

(Fortsættes under)

Ukraine velkommen – men ingen dato

– Vi gjorde det også klart, at vi vil udsende en invitation til Ukraine om at blive medlem af NATO, når de allierede er enige og når betingelserne er opfyldt, sagde Stoltenberg. Der er dog ikke fastsat nogen dato for Ukraines medlemskab af NATO, da det kræver at krigen først er afsluttet.

(Fortsættes under)

NATO Summit in Vilnius, Lithuania 🇱🇹 - Day 1, stream 2/2, 11 JUL 2023

F-16 fly på vej?

Den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen sagde om det fælles F-16 initiativ for Ukraine:

– Det er helt afgørende, at ukrainerne får mulighed for at forsvare deres luftrum. Første skridt er at træne ukrainerne i at kunne flyve, servicere og vedligeholde F-16 fly på et basalt taktisk og teknisk niveau. Det er en stor og langsigtet indsats, og derfor er det vigtigt, at vi nu er en bred kreds af lande, som går sammen om at tage hul på opgaven. På sigt vil det gøre en stor og vigtig forskel for Ukraines frihedskamp, siger den fungerende forsvarsminister.

Danmark og Holland står i spidsen for at udvikle en model for træningsindsatsen med F-16 fly. Derudover har Belgien, Canada, Luxembourg, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Sverige og Storbritannien også tilsluttet sig koalitionen af lande, som støtter træningen af ukrainere til at operere med F-16 kampfly.

Træningen skal foregå uden for Ukraines grænser og ventes at begynde i sensommeren. I første omgang med afprøvning og udvælgelse af ukrainsk personel og derefter sprogundervisning for de piloter og øvrigt personel, hvor det er nødvendigt. Derefter vil der være teoretisk og praktisk træning.

Formålet med træningsindsatsen er, at det ukrainske luftvåben skal have de basale færdigheder og forudsætninger for at flyve, servicere og vedligeholde F-16 fly. Koalitionens fokus er derfor i første omgang på træningsindsatsen, men med mulighed for at overveje andre F-16 relaterede indsatser.

Danmark: Ukraine har brug for fly

– Ukraine har brug for fly. Mere end nogensinde hvis de skal vinde deres kamp mod Putins Rusland – og det gælder også danske F-16 fly. Spørgsmålet om mulig donation må følge. Det vil kræve støtte fra flere lande. I første omgang fokuserer vi på træningsindsatsen, som udgangspunktet for den videre diskussion. Og her tager Danmark et stort ansvar, siger Troels Lund Poulsen.

 

 

TV2 - Polen sender kampfly til Ukraine. Statsminister, forsvarsminister og chefredaktør. 20 mar 2023