Danske spioner afsløret af egne fotografier

Særudstillingen om de to danske spioner er netop åbnet på Langelandsfortet, der blev omdannet til koldkrigsmuseum i 1993. Stedet var et af de vigtigste overvågningssteder for søfarten i området. Foto: Koldkrigsmuseum Langelandsfort.

BAGENKOP: To danske spioner blev afsløret og fængslet i Polen, da de var på fotoopgave for Forsvarets Efterretningstjeneste.


To danske spioner afsløret af egne fotos. De to spioner Jens Ellekær og Niels Hemmingsen blev afsløret of fængslet, da de var på spiontur for dansk forsvar i Polen. Nu er der kommet ny viden frem fra de polske arkiver, og om hvad der i virkeligheden skete dengang i april 1987, da to danske ”turister” var på tur.

Langelandsfortet, der i dag er et koldkrigsmuseum, har fået adgang til de polske arkiver fra dengang, og nu er hele den komplekse sag rullet op på fortet, hvor der netop er åbnet en særudstilling sommeren over om de to danske spioner. I denne artikel er der filmklip, hvor den ene af spionerne fortæller om turen.

Måtte selv opfinde dækhistorie

De to danskere måtte efter anholdelsen selv opfinde en fælles dækhistorie i politibilen på vej til stationen, da deres forbindelsesofficer fra Forsvarets Efterretningstjeneste ikke havde forberedt dem på denne situation.

De regnede med, at det var lykkedes at ødelægge den ene fotofilm under anholdelsen, og at de få billeder, der kunne fremkaldes fra filmen i kameraet, var for tyndt bevismateriale til at få dem dømt. De besluttede derfor at forklare, at fotograferingen var en beklagelig fejl, og at de havde flyvning som hobby.

(Fortsættes under)

12 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig DÆKHISTORIEN

Knækket film

Dækhistorien virkede til at holde under de første afhøringer, men da filmene blev fremkaldt, viste det sig, at den ødelagte film var knækket, og at der sad billeder tilbage fra to forskellige flyvestationer. Det betød, at bevismaterialet var stærkt nok til, at få danskerne varetægtsfængslet i tre måneder.

Tilstod spionage

De polske myndigheder havde nu god tid til at afhøre danskerne, der var blevet skilt ad og ikke havde nogen instrukser fra Forsvarets Efterretningstjeneste om, om hvad de måtte sige. Varetægtsfængslingen blev forlænget igen i juli måned, og begge danskere endte med hver især at tilstå spionage for den danske efterretningstjeneste.

Jens Ellekær fortæller her selv om afhøringerne og hans tilståelse. Sommeren over bringer polennu.dk flere klip om sagen med den tidligere danske spion. Filmklippene er produceret af Langelandsfortet.

13 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig AFHØRINGERNE

14 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig TILSTÅELSEN

LINK: Se også andre omtaler af de to danske spioner her.

Langelandsfortet blev bygget i 1953 under Den Kolde Krig af Søværnet. Det skete for at Danmark kunne overvåge farvandet, og i krigstid forhindre fjendtlige skibe i at sejle gennem Langelandsbæltet. I 1993 blev fortet omdannet til museum, som hvert år tiltrækker interesserede fra hele verden.

Langelandsfortet – og udstillingen om de to danske spioner – har åbent hver dag sommeren over fra klokken 10.00 – 17.00.

LINK: Koldkrigsmuseum Langelandsfort