Danske spioner anholdt på fersk gerning i Polen

Særudstillingen om de to danske spioner er netop åbnet på Langelandsfortet, der blev omdannet til koldkrigsmuseum i 1993. Foto: Langelandsfortet.

BAGENKOP: To danske spioner blev afsløret og fængslet i Polen, da de var på fotoopgave for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).


To danske spioner blev afsløret, tilbageholdt og fængslet i Polen i 1987. De to spioner Jens Ellekær og Niels Hemmingsen, blev idømt henholdsvis 9 og 7 års fængsel.

Ny viden

Nu kan man få ny viden om, hvad der egentlig skete dengang, to år før den Kolde Krigs afslutning. Koldkrigsmuseum Langelandsfort har fået adgang til polske arkiver fra dengang, og nu er hele den komplekse sag rullet op på fortet, hvor der netop er åbnet en særudstilling sommeren over om de to danske spioner.

Rejste til Polen påskedag

De to danskere ankom med færgen til Swinoujscie Påskedag den 19. april 1987. Det var en helt almindelig spionage-tur, der lignede de foregående års ture. Programmet var stramt med mange opgaver, der indbefattede flådebasen i Świnoujście, en radarstation og tre flyvestationer.

Opgaverne gik godt og på flyvestationen ved Ploty lykkedes det at vandre helt ind på startbanerne og fotografere de bunkere, der skulle skjule fly.

Opdaget af en soldat

Ved flyvestationen i Swidwin klatrede danskerne op i et jagttårn, der stod uden for hegnet, og gav et godt overblik over flyvestationen. Pludselig fik de øje på en soldat, der var på vej imod dem, og de skyndte sig tilbage mod bilen.

Anholdt af bevæbnet politi

De nærmede sig bilen og troede, at de var i sikkerhed, men pludselig kørte en politibil frem, og danskerne blev klar over, at situationen var alvorlig. Det eneste bevismateriale, der kunne fælde dem, var de to fotofilm, der sad i den enes kamera og lå i den andens jakkelomme, så de besluttede at trække filmene ud, så billederne blev ødelagt og ikke kunne fremkaldes.

Niels Hemmingsen trak filmen fra jakkelommen ud os smed den på jorden, men da Jens Ellekær rakte ned i tasken efter kameraet, troede politiet angiveligt, at han rakte ned efter et våben. Betjentene trak derfor deres egne pistoler og anholdt danskerne.

Jens Ellekær fortæller her selv om sit arbejde for Forsvarets Efterretningstjeneste. Sommeren over bringer polennu.dk flere klip om sagen med den tidligere danske spion. Filmklippene er produceret af Langelandsfortet. Se den første herunder og følg polennu.dk – der er mere på vej.

9 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig INDHENTNINGEN I POLEN

 

10 Langelandsfort Danske spioner i Polen under den Kolde Krig SWIDWIN LUFTHAVN

 

11 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig ANHOLDELSEN

 

12 Langelandsfortet Danske spioner i Polen under den Kolde Krig DÆKHISTORIEN

LINK: Koldkrigsmuseum Langelandsfort

Langelandsfortet blev bygget i 1953 under Den Kolde Krig af Søværnet. Det skete for at Danmark kunne overvåge farvandet, og i krigstid forhindre fjendtlige skibe i at sejle gennem Langelandsbæltet. I 1993 blev fortet omdannet til museum, som hvert år tiltrækker interesserede fra hele verden.

Langelandsfortet – og udstillingen om de to danske spioner – har åbent hver dag sommeren over fra klokken 10.00 – 17.00.

 

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00