Det berømte Egon Olsen fængsel lukker

  banden_Vridsløselille_stats_fængsel_egon_olsen_polen_polennu

  Fængslet som Egon Olsen er kastet ind og ud af siden 1969, da den første Olsen Banden film blev præsenteret. Det er blevet til 14 Olsen Banden film i alt, og den sidste havde premiere i 1998. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Egon Olsen er en meget berømt personlighed i Polen, men nu lukkes det 156 år gamle Vridsløselille Statsfængsel, som Olsen er gået ind og ud af i alle filmene.


  Efter 156 år er det slut – Egon Olsens fængsel lukker.

  Statsfængslet i Vridsløselille, der var det mest moderne fængsel i Danmark dengang det blev bygget, skal fremover huse flygtninge – og den sidste fange er gået ud gennem porten, som Egon Olsen gør i det i begyndelsen af Olsen Banden-filmene, skriver TV 2, der har besøgt fængslet.

  Tilladt trods censur

  Olsen Banden var en af de eneste udenlandske tv-film, som kommunisterne tillod polakkerne at se i perioden frem til 1989. Derfor kender de fleste polakker Olsen Banden, og da Ove Sprogø døde for nogle år siden, var der mindst lige så meget medieomtale i Polen om hans død, som der var i Danmark.

  Overvagtmester Morten Bloch siger til TV 2, at han synes, det er ærgerligt at tage afsked med Statsfængslet i Vridsløselille.

  – Her er meget, meget tomt. Her plejer at være mere leben. Ja, det er med vemodighed, siger Morten Bloch, overvagtmester i Statsfængslet i Vridsløselille, til TV 2.

  Toiletter med vand

  Da Statsfængslet var bygget på Vridsløselille Mark i 1859, var det det mest moderne fængsel i Danmark, fortæller William Rentzmann, formand for Fængselshistorisk Selskab, til TV 2.

  – Der var indlagt gaslys, og fængslet havde sit eget gasværk, det var der næsten ikke nogle byer, der havde dengang. Der var vandskyllende toiletter i hver eneste celle, og det var kun det fine borgerskab, der ellers havde det, siger William Rentzmann.

  Som Olsen

  Men på trods af de moderne bekvemmeligheder har de fleste fanger i fængslet haft det som Egon Olsen i filmene – de kan næsten ikke vente på at blive løsladt.

  Flugtkongen

  Og nogen kunne overhovedet ikke vente – i 1995 stod flugtkongen Lars Hitchinson bag en af de mest spektakulære flugt-aktioner i Statsfængslets historie, da en gummiged pludselig bragede gennem ydermuren til fængslet, og 13 fanger slap ud i friheden, skriver TV 2.

  Nyt på Falster

  Statsfængslet i Vridsløselille er nu forældet sikkerhedsmæssigt og bliver afløst af et nyt fængsel på Falster. Men Olsen Banden er stadig kendt i Polen, og blev brugt til satire i forbindelse med seneste valgkamp. Der er produceret 14 Olsen Banden film i perioden fra 1969 – 1998.