Polens stærke partiformand for regeringspartiet PiS; er nu blevet dømt til offentligt at skal undskylde en udtalelse han kom med om tidligere udenrigsminister Radek Sikorski i forbindelse med flyulykken i Smolensk. Arkivfoto.

WARSZAWA: En appelret har dømt Jaroslaw Kaczynski til at sige undskyld for falske beskyldninger og anklager om Smolensk-ulykken.

LÆS  Vindersang i polsk radio ramt af censur og oprør

Polens stærke partiformand Jaroslaw Kaczynski, er ved en appeldomstol i Warszawa blevet dømt til at trække sine udtalelser om tidligere udenrigsminister Radek Sikorski tilbage. Kaczynski sagde tilbage i 2016, at Radek Sikorski havde begået diplomatisk forræderi.

Kaczynskis bror dræbt

Udtalelsen kom på baggrund af Smolensk-ulykken, hvor 96 højtstående polakker blev dræbt ved et hasarderet landingsforsøg på en nedlagt militær flyveplads i Rusland. Jaroslaw Kaczynski har beskyldt daværende regeringsledere Donald Tusk og Vladimir Putin om i fællesskab at have organiseret ulykken.

Diplomatisk højforræderi

Som et led i denne hetz, beskyldt Jaroslaw Kaczynski også udenrigsminister Radek Sikorski for at have begået diplomatisk højforræderi. Det ville Polens længst siddende udenrigsminister ikke have siddende på sig, og han anlagde sag an mod Kaczynski for udtalelserne.

I 2018 blev sagen afvist ved en domstol i Warszawa, men Radek Sikorski appellerede sagen, og det er den sag der onsdag blev afsagt endelig dom i. Dommen kan ikke ankes.

Radek Sikorskis advokat, Elżbieta Kosińska-Kozak, siger:

– PiS-formand skal undskylde overfor Sikorski i Onet (polsk medie). En sådan meddelelse skal være synlig på deres webportal i 24 timer, sagde advokaten der var tilfreds med dommen.

Jaroslaw Kaczynski skal ikke betale erstatning til den tidligere udenrigsminister.

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.

 

LÆS  Ikke alt fra kommunist-tiden er et problem i Polen
LÆS  Kritik af Kaczynski for at trodse corona-advarsler