EU taber sag mod Polen ved EU-domstolen

EU taber sag mod Polen
Afgørelse hos EU-domstolen: De største detailhandelskæder bliver belastet mest med den nye detailhandelsafgift, som Polen gerne må indføre efter en ny dom. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

LUXEMBOURG: Europa-Kommissionen har tabt en sag mod Polen ved EU-domstolen. Ny afgift er ikke statsstøtte.

LÆS  Polen får nye milliarder fra EU med betingelser

Europa-Kommissionen har tabt en sag ved EU-domstolen til Polen, om en ny afgift på detailhandelens omsætning.

En polsk lov, der trådte i kraft den 1. september 2016, var grundlaget for den nye afgift for detailsektoren. Den særlige afgift er progressiv, altså jo højere omsætningen er i virksomheden, jo større procentdel af omsætningen skal der betales i afgift.

Europa-Kommissionen mente at afgiften var skjult statsstøtte til nationale detailbutikker, og forbød Polen at praktisere den. Polakkerne var ikke tilfreds med den afgørelse, og lagde derfor sag an ved EU-domstolen. Og nu har EU-domstolen altså givet Polen medhold i en sag, der er vigtig for den polske regering.

Nye takster efter dom i sag

Den nye særlige detailomsætningsafgift er:

  • Fra 0 til 17 millioner zloty – 0 procent
  • Fra 17 til 170 millioner zloty – 0,8 procent
  • Over 170 millioner – 1,4 procent
    (Omsætning pr. måned).

LINK: EU-domstolens afgørelse

Polen og EU domstolen
Polen har også klaget til EU-domstolen over den nye retsstatsmekanisme, der kan fratage et medlemsland penge, hvis ikke landet lever op til spillereglerne i EU. Den nye mekanisme er skræddersyet til at få Polen og Ungarn til at leve op til EU-værdierne. Arkivfoto.
Flere nyheder fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID. Vi beklager.
LÆS  Polen vil have Ukraine optaget som medlem af EU

LÆS  Polen vil ikke acceptere modregning af bøder