Færre polakker får afslag på visum til USA

  Den_amerikanske_præsident_Barack_Obama_sammen_med_Polens_statsminister_Donald_Tusk_0

  Den amerikanske præsident Barack Obama lovede i 2012 Polen at arbejde for at ophæve den amerikanske visumtvang for polakker, men der er fortsat intet sket. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Færre polakker har fået afslag på visum til USA, men det er stadig et åbent sår i forholdet mellem Washington og Polen.


  Et af de åbne sår mellem USA og Polen, er at polakker fortsat er omfattet af visum-tvang til de amerikanske stater. Men de nyeste tal fra det amerikanske udenrigsministerium, viser at antallet af afvisninger af ansøgninger fra polakker om turist visum er faldet til 6,4 procent.

  Stort fald

  Tallene viser en markant forbedring i forhold til året før, hvor afslaget var på 10,8 procent, mens det året før igen var på 9,3 procent. I 2006 var antallet af afvisninger på 26,2 procent. For at visumtvangen automatisk ophæves, kræves det at antallet af afvisninger er under 3 procent.

  Fire EU-lande med visumtvang

  Polens ambassadør i USA, Ryszard Schnepf siger at det lave antal ikke løser problemet, men at det er en positiv nyhed, som giver flere grunde til at Polen skal arbejde for at opnå visumfrihed. Borgere fra Polen, Rumænien, Bulgarien og Kroatien skal fortsat have visum, for at rejse ind i USA – også som turister.

  Løfte fra Obama

  Trods løfter til Polen fra USA præsident i 2012, så skal polakker fortsat have visum ved rejser til Polen. Det amerikanske senat har godkendt visumfrihed for polakker, men der mangler stadig grønt lys fra Repræsentanternes Hus, hvor republikanerne har flertallet.