Flere af broerne over floden i Warszawa er afspærret

  Warszawa_bro_over_Wisla

  Det er ikke muligt for gående, cyklende og bilister, at krydse Wisla floden over broerne i den polske hovedstad Warszawa. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Et kraftigt jordskred i det centrale Polen, fik i nat myndighederne til at afspærre flere af broerne over floden Wisla af frygt for sammenstyrtninger.


  Det der af geologerne betegnes som et underjordisk jordskred, er formentlig årsagen til at Warszawa i nat var udsat for jordrystelser. Bevægelserne i undergrunden var beskedne, men har ramt vitale dele i området langs floden Wisla i den polske hovedstad.

  Myndigheder slår alarm

  – Den sokkel, som bærer flere af broerne langs Wisla i Warszawa har skubbet sig mellem 20 – 80 cm, og da flere af broernes fundamenter er meget gamle, mener byens chefingeniører, at vi bliver nødt til at spærre af for al trafik på broerne, indtil vi er sikre på, at de har den nødvendige stabilitet, siger Jacek Tamborska fra Politiet i Warszawa.

  – Broerne vil være spærret indtil undersøgelserne er tilendebragt, siger politiets talsmand.

  Politi og borgmester

  Det er politiet i Warszawa, der efter samtale med byens borgmester, Hanna Gronkiewicz-Waltz, har taget beslutningen om at lukke for store dele af trafikken over Wisla, indtil eksperter har undersøgt dem nærmere i løbet af søndagen.

  En bro åben

  Kun på broen med hovedvej 85 ved Nowy Kazun, der ligger cirka 20 km nord for Warszawa centrum, er der åben for kørende trafik, oplyser politiets talsmand.

  10 km udenfor byen

  De værste rystelser blev observeret ved bydelen Nowa Wies, i den sydøstlige af Warszawa – cirka 10 km fra byens centrum.

  Sikkerhedsråd

  Det nationale sikkerhedsråd er sammenkaldt til hastemøde søndag formiddag, for at klarlægge konsekvenserne af jordsammenstyrtningerne, og for at fastslå, om der er sket skader andre steder end på broerne i Warszawa.

  Både til persontransport

  Polsk presse skriver, at det polske forsvar har sendt amfi-kørertøjer til området, så livsvigtige forsyninger eller transporter kan komme sikkert over Wisla.

  Teori om gas

  Det polske nyhedsbureau, PAP, citere en førende polsk geolog, Radoslaw Schultz, for, at det med stor sandsynlighed er søgningen efter skifergas, der har fået jordlagene til at styrte sammen.

  – Der er i forvejen meget usikkerhed om mængden af skifergas, og om udvindingsmetoderne. Der findes ikke meget viden på området, oplyser eksperten. En amerikansk ekspert har tidligere advaret om, at netop fænomenet med de ukontrollerede jordsammenstyrtninger kan forekomme, når man søger efter skifergas med den metode, som man har valgt i Polen.

  Måske år

  Hvis det viser sig, som nogle polske eksperter frygter, at forskydningerne i undergrunden er så voldsomme som det vurderes lige nu, så kan det tage år at genetablere fundamenterne på alle de broer, der krydser Wisla i Warszawa, skriver PAP.

  Præsident på tv

  Polens præsident Bronislaw Komorowski har, i henhold til den polske forfatning, krævet taletid i direkte tv i de polske medier, søndag aften. Politiet og Warszawa kommune har indkaldt til fælles pressemøde søndag.