Flere momsfritagelser for at modvirke inflation

Inflation Jens Mørch
Polens statsminister introducerede tirsdag nye tiltag i et forsøg på at dæmme op for den rekordhøje inflation i landet. Inflationen er på det højeste niveau i 21 år. Fødevarer bliver momsfritaget helt fra 1. februar og et halvt år frem. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens statsminister har meddelt flere momsfritagelser fra den 1. februar, i forsøget på at modvirke den stigende inflation.

LÆS  Warszawa-borgmester er den mest populære politiker

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har tirsdag meddelt, at der kommer momsnedsættelser med virkning fra 1. februar og 6 måneder frem. Begrundelsen er den stigende inflation i Polen, men formentlig også et forsøg på at vinde lidt popularitet blandt polakkerne. Statsministeren kalder tirsdagens momsnedsættelser for Anti-inflation 2.0.

Ændringer

Moms på fødevarer bortfalder
Moms på gas bortfalder
Momsreduktion på el til 5 procent forlænges
Moms på gødning bortfalder
Benzin og andet brændstof. Momsen sænkes fra 23 til 8 procent. Det betyder at prisskiltene på benzinstanderne sænkes med cirka 0,65 zloty.

Tirsdagens momsnedsættelser vil koste den polske statskasse mellem 15 og 20 milliarder zloty. Den polske regering har allerede nedsat flere afgifter med virkning fra årsskiftet, den såkaldte Anti-inflation 1.0.

Rekordhøj inflation

Inflationen i december var 8,6 procent år-til-år. Det er det højeste niveau siden december 2000 – altså for 21 år siden.

LINK: Mere om Anti-inflation 2.0 

Støt polennu.dk – et frit dansk medie om Polen. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – På forhånd tak, du gør en forskel.

LÆS  Resolution for polsk pave efter pædofili-anklager

LÆS  Medie: Ministerfyringer på vej i Polens regering