Forbruger-priserne faldt markant i Polen i juli

  Polakker_mest_flittig_i_EU_Iben_Molgaard_Madsen_2

  Forbrugerpriserne faldt i juli i Polen, efter flere måneder med meget lav inflation. Det er første gang 43 år at forbrugerpriserne i Polen er faldet. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: For første gang siden 1970 er forbrugerpriserne faldet i Polen, viser nye tal fra GUS – Polens officielle statistik kontor.


  Forbruger-priserne faldt i Polen i juli, og forventes at falde yderligere. Eksperter frygter for økonomisk afmatning.

  Første fald siden 1971

  Efter flere måneder med meget lav inflation i Polen, kan Polens officielle statistiske kontor (GUS) oplyse, at priserne er faldet for første gang siden 1971.

  I juli faldt forbrugerpriserne med 0,2 procent i forhold til juli 2013 Det var også 0,2 procent lavere end i juni i år.

  Tøj, sko og uddannelser

  Priserne på tøj og sko faldt med 4,9 procent, priserne på uddannelse faldt med 6 procent, og priserne på mad og drikke faldt med 1,7 procent.

  Også stigninger

  Men der er også brancher, hvor priserne er steget. Indenfor telekommunikation er taksterne gået op med 2,6 procent og med 1,3 procent indenfor underholdnings- og turistindustrien, oplyser GUS.

  Økonomer er enige om, at det på kort sigt er godt for Polen, da varer og tjenesteydelser er blevet billigere.

  Flere prisfald på vej

  Agnieszka Decewicz fra BZ WBK-bank siger, at priserne vil fortsætte med at falde i de kommende måneder, meste inden for mad og drikke. Efter hendes mening er Ruslands sanktioner mod polske landbrugsprodukter en af de faktorer, der vil føre til yderligere deflation i Polen.

  Prisniveauet i Polen er som tommelfingerregel cirka 50 procent af det danske prisniveau.