Valuta:100 PLN koster 173,93 DKK
Torsdag 17 oktober 2019

Gdansk er klar til stort baltisk topmøde i dag

Der er hektisk aktivitet i Gdansk forud for det store baltiske topmøde i den historiske by Gdansk. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.
EUGDANSK: Den historiske havneby Gdansk, er i dag og frem til onsdag, vært for en række baltiske topmøder, konferencer, udstillinger og andre arrangementer.
Af: Jens Mørch
24. oktober 2011 - 7:04

Mere end 700 politikere, forretningsfolk og organisationsfolk er netop nu på vej til Gdansk i Polen. Anledningen er Baltic Development Forums (BDF) 13. årlige møde, og EU’s 2. møde om strategien for udviklingen i Østersøområdet.

En historisk by

Det er Danmarks tidligere udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, der er formand for den baltiske organisation BDF. Om valget af Gdansk siger han:

- Jeg kan ikke forestille mig et bedre sted end Gdansk at mødes og diskutere nye ambitioner for fremtidens Østersøregion under Polens første EU-formandskab.

- Historisk set har Gdansk og regionen spillet en afgørende rolle for den europæiske historie.

Anden Verdenskrig

- Anden verdenskrig begyndte den 1. september 1939 i Gdansk, da Nazityskland angreb den daværende fristad, der efter syv dages heroisk forsvar af halvøen Westerplatte måtte give op, siger Uffe Ellemann-Jensen i optakten til mødet.

- Senere var Gdansk skueplads for anti-regerings demonstrationer, der førte til, at Polens kommunistiske leder Gomulka måtte træde tilbage i 1970. Ti år senere viste byen igen sit mod i kampen for social retfærdighed og politisk uafhængighed, da arbejderne på Lenin-skibsværftet gik i strejke.

Solidarnosc

-Solidarnosc bevægelsen betød enden på det kommunistiske styre i 1989, og har været inspiration for omvæltningerne i hele Central-og Østeuropa og USSR. Solidarnosc-lederen Lech Walesa blev valgt som Polens første præsident i 1990.

- Derfor er jeg meget glad for, at topmødet i Baltic Development Forum (BDF) kommer til Gdansk og Polen for første gang. Med dette års møde, har BDF færdiggjort en rundtur i Østersølandene, ved endelig at komme til byen, hvor samarbejdet i Østersøregionen på flere måder blev genetableret i 1990, siger Uffe Ellemann-Jensen, formand for BDF.

Bredt samarbejde

Bag arrangementer i Gdansk står, foruden Baltic Development Forum: Polens EU-formandskab, EU kommissionen, Gdansk by og Region Pomorskie.

Fra Danmark

Udover Danmarks tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, deltager bl.a. også Dansk Industris tidligere formand, Hans Skov Christensen og en lang række politikere og forretningsfolk.

BDF organisationen har domicil i København, og staben herfra har været i byen i et par dage, for at forberede arrangementerne.

Rundtur i den historiske by

De baltiske møder indledes med guidede rundture i Gdansk i eftermiddag, og der er prisuddeling i aften af Baltic Sea Award i Sopot, nord for Gdansk.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Uffe Ellemann-Jensen på det historiske skibsværft i Gdansk

LÆS MERE
Eksternt link: Baltic Development Forum Summit 2011 Gdansk (engelsk)

LÆS MERE

Mest læste (Danmark)

Seneste

Mest læste (i dag)

Seneste

Polen

Vejret

I dag, 17. oktober 2019
12:00-18:00

Skyet

Skyet
15 °C

I dag, 17. oktober 2019
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
16 °C

I dag, 17. oktober 2019
12:00-18:00

Opholdsvejr

Opholdsvejr
17 °C

I dag, 17. oktober 2019
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
16 °C

I dag, 17. oktober 2019
12:00-18:00

Delvis skyet

Delvis skyet
17 °C