Hemmelig fredsaftale underskrevet af regerings-parterne

Partiformand og kommende vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski, kommende vicestatsminister Jaroslaw Gowin og justitsminister Zbigniew Ziobro på lørdagens pressemøde. De tre parter er enige om Polens vej de næste tre år, fremgår det af en hemmelig aftale. Foto: PIS. 

WARSZAWA: På et syv minutter langt pressemøde lørdag, fortalte lederne af de polske regeringsgrupperinger, at de er blevet enige om en ny aftale. Indholdet er hemmeligt.

LÆS  Ny måling: Historisk opbakning til Donald Tusk

I dag blev der underskrevet en aftale om Polens politik de næste tre år, og om den nye regerings sammensætning. De tre koalitionsledere havde indkaldt til pressemøde, som begyndte med en halv times forsinkelse lørdag middag. Formålet var at underskrive en aftale i alles påsyn, mellem de tre partere, der har kæmpet om magten den seneste måned. Men aftalen er hemmelig.

Kaczynski først

Formanden for Lov og Retfærdighed (PiS) Jarosław Kaczyński var den første der skrev under, den tidligere vicestatsminister Jarosław Gowin, der nu genindtræder i regeringen, var nummer to til at sætte sit navn, og til sidst blev den hemmelige aftale underskrevet af den kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro. Statsminister Mateusz Morawiecki deltog også i pressekonference.

Trods det, at pressen var indkaldt til ceremonien, varede den kun syv minutter, og der var ingen mulighed for at stille spørgsmål.

Hvad ved vi?

Der er indgået en fredsaftale. Og det er rimelig sikkert, at Jaroslaw Kaczynski bliver ny vicestatsminister sammen med Jaroslaw Gowin. Kaczynskis opgave bliver at være lynafleder for statsministeren, mod de rabiate kræfter i Solidarna Polska, som justitsminister Zbigniew Ziobro er leder af.  Det er også sikkert, at antallet af ministerier bliver reduceret markant. Men ellers er det sparsomt med oplysninger og konsekvenser af dagens aftale.

I minutterne før underskrivelsen sagde den nye vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski:

– Vi har gode nyheder, der er indgået en aftale og den bliver underskrevet om et lille øjeblik. Vi har tre år foran os nu frem til parlamentsvalget, og jeg er overbevist om, at de vil blive brugt til gavn for Polen. Det er vores aftale en garanti for, sagde Jaroslaw Kaczynski.

LÆS  Regeringskrise: Partiledere til krisemøde i dag
LÆS  Flere børnepenge og mere sundhed i ny plan

– Tiden har vist, at de fem år vi har bag os, har været gode år for Polen …… men kun hvis vi samarbejder, tager beslutningerne sammen og respekterer de krav og forventninger, som polakkerne har til Forenet Højre, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro.

Hemmelig aftale?

At den netop indgåede aftale er hemmelig, og da parterne ikke ville svare på spørgsmål ved det pressemøde de selv havde indkaldt, kan være et tegn på at der fortsat er store uenigheder mellem parterne. Men et er sikkert. Regeringens parlamentariske grundlag, har indgået en aftale om Polens politik frem til næste planlagte valg om tre år.

Har du lyst til at læse mere? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.