Hemmelige rapporter afslører amerikansk uro over Polen

  Wikileaks_hjemmeside

  Wikileaks afslører den amerikanske ambassadør i Polens syn på landets politiske ledelse under Kaczynskis brødrenes regeringsperiode i 2006. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  WARSZAWA: Nye hemmelige dokumenter fra Wikileaks afslører, at den amerikanske ambassade indrapporterede bekymring over Kaczynski-brødrene i 2006.


  Nye dokumenter på whistle-blower hjemmesiden Wikileaks, viser, at USA mente, at den polske udenrigspolitiske indsats, var aftagende under præsident Lech Kaczynski og hans bror, statsminister Jaroslaw Kaczynski.

  Stram udenrigspolitik

  I en lang række rapporter fra 2006, der er skrevet af den amerikanske ambassadør i Warszawa til regeringen Washington, er der kun kritiske toner overfor de to brødres ledelse af Polen.
  I en af rapporterne hedder det, at Lech Kaczynskis ’stramme greb om udenrigspolitikken, har ført til dårligt samarbejde med de europæiske institutioner, og den samlede indsats i den polske udenrigstjeneste.

  Rapporterne indeholder også beretninger om det anstrengte forhold mellem Kaczynskis Polen og Bruxelles.

  Udenrigspolitisk ligegyldighed

  I et hemmeligstemplet notat fra 2. november 2006, står der:

  ’Politiseringen af top-og mellemledere stillinger, hyppige udskiftninger, topstyring og langvarig passivitet overfor besættelse af job i det polske Udenrigsministerium, står som et levende bevis for præsidentens ligegyldighed over for det udenrigspolitiske arbejde’.

  På daværende tidspunkt, havde Lech Kaczynski været præsident i et år. Han døde i Smolensk den 10. april 2010, mens hans bror var statsminister fra 2005 – 2007. Jaroslaw Kaczynski er i dag leder af den polske opposition Lov og Retfærdighedspartiet (PiS).

  Klodset udenrigsminister

  I et andet hemmeligt notat, betegner den amerikanske ambassadør, den daværende polske udenrigsminister Anna Fotyga som en person uden udenrigspolitisk erfaring, og at hun fremstod klodset i medierne.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Amerikanske Wikileaks dokumenter om Polen