Højesteret_i_Warszawa
Højesteret har behandlet 5.800 klager over præsidentvalget, men klagerne får næppe indflydelse på resultatet. Mandag ventes det endelige resultat af præsidentvalget af blive meddelt. Arkivfoto.

WARSZAWA: Højesteret har modtaget 5.800 klager over præsidentvalget, men de får ingen betydning. Mandag ventes det officielle resultat.

LÆS  Dagens corona tal: 421 polakker døde med covid-19

Mandag ventes Højesteret at meddele resultatet af præsidentvalget den 12. juli. Retten har gennemgået de 5.800 klager, og 65 af dem får medhold. 200 af dem skal undersøges nærmere. Men det får ingen betydning på valgresultatet, og præsident Andrzej Duda ventes at blive taget i ed for en ny 5-årig periode den 6. august.

Klage fra taber

Folkene omkring Andrzej Dudas modkandidat, borgmester Rafal Trzaskowski, har også klaget over valget. Herfra påpeger man den forfatningsstridige valglov om brevstemmer, kampagnerne for den siddende præsident i de statslige medier (TVP, Polsk Radio m.v.) og at statsmidler er brugt til kampagnen.

Denne klage har Højesteret set helt bort fra. Dommer Stepkowski siger, at medlemmer af højesteret fandt at klagen delvist overskred det formål og område, som højesteret skal behandle med hensyn til valget.

Højesteret påpegede også, at der mangler beviser for de påstande, som den vragede præsidentkandidats folk havde klaget over.

Højesteret er kritiseret af blandt andet EU, fordi dommerne nu udpeges politisk.

Højesteret og valgkommissionen ventes at meddele resultatet af præsidentvalget mandag.

 

 

LÆS  Dagens polske tal: 27.143 nye corona-smittede

LÆS  Ni ud af ti polakker foretrækker at blive i EU