Det er sjældent gået stille for sig, når 1. maj er blevet fejret i Polen siden 1890, med skiftende antal deltagere og under skiftende regimer og politiske retninger. Men dagen er stadig en helligdag og dermed fridag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Siden kommunismens kollaps i Europa i 1989, har skiftende polske regeringer villet fjernet alle minder og symboler fra den barske kommunist-tid. Men en tradition fra dengang, er de flest polakker glade for i dag.

LÆS  Ballade og voldsomme sammenstød i Warszawa

Polens regering har under dække af sin indædte kamp mod kommunismen, sat selv det polske demokrati over styr. Men en tradition fra tiden under overherredømmet fra Moskva (1945-1989) har Kaczynski-regimet ikke forsøgt at få fjernet. Og det er 1. maj, arbejdernes internationale kampdag, som fortsat er helligdag i Polen.

Helligdag i 1950

Første gang der var 1. maj demonstrationer i Polen, var helt tilbage i 1890. Men efter Anden Verdenskrig, og da Moskva for alvor satte sig på Polen og polakkerne i 1950, blev dagen gjort til helligdag, og har været det lige siden. Og det er mange polakker glade for, det giver nemlig normalt plads i kalenderen, til en mini-ferie. For den 3. maj er det grundlovsdag, dagen for Europas første forfatning, og den som den nuværende polske regering ikke har ry for at respektere. I år falder helligdagene fredag og søndag, men i andre kombinationer giver de to fridage mulighed for en lille uges sammenhængende ferie.

1.maj blev altid markeret med maner under kommunismen (1945-1989). Her er det den nuværende formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski i hans kommunisttid. Her ses han sammen de lokale og regionale partibosser på vej til 1. maj møde i 1979 i Bialystock i det østlige Polen. Arkivfoto.

Ingen grundlovsdag under kommunismen

Første gang at grundlovsdagen blev helligdag, og dermed fridag, var i 1919, efter at Polen atter var blevet et land efter 123 år uden at være på verdenskortet. Under Anden Verdenskrig og i tiden efter, blev den polske grundlovsdag ikke markeret, og det var ikke længere en helligdag. Det blev den igen i 1990, da polakkerne igen måtte kæmpe sig til en fri og selvstændig demokratisk nation. I 1992 forsøgte en flok gammel-kommunister – med Lech og Jaroslaw Kaczynski i spidsen – at gennemføre et statskup, der dog blev afværget af den unge nations ledelse. I dag er det kun få der markere den 1. maj i Polen, mens interessen for 3. maj og forfatningen, er øget voldsomt de senere år.

LÆS  Statsminister i protest: Ikke samtykke til vold
LÆS  Polens smukkeste kvinde er fra Czestochowa

Flagdag

Midt mellem de to helligdage, er der også en anden polsk mærkedag. Den 2. maj er nemlig flagdag i Polen, men det er ikke en fri- eller helligdag.

Trods fridagene er polakkerne stadig ramt af omfattende corona-krise begrænsninger. Først den 4. maj bliver der lukket yderligere op for samfærdslen i det polske samfund.