Ikke alt fra kommunist-tiden er et problem i Polen

Det er sjældent gået stille for sig, når 1. maj er blevet fejret i Polen siden 1890, med skiftende antal deltagere og under skiftende regimer og politiske retninger. Men dagen er stadig en helligdag og dermed fridag. Arkivfoto.

WARSZAWA: Siden kommunismens kollaps i Europa i 1989, har skiftende polske regeringer villet fjernet alle minder og symboler fra den barske kommunist-tid. Men en tradition fra dengang, er de flest polakker glade for i dag.


Polens regering har under dække af sin indædte kamp mod kommunismen, sat selv det polske demokrati over styr. Men en tradition fra tiden under overherredømmet fra Moskva (1945-1989) har Kaczynski-regimet ikke forsøgt at få fjernet. Og det er 1. maj, arbejdernes internationale kampdag, som fortsat er helligdag i Polen.

Helligdag i 1950

Første gang der var 1. maj demonstrationer i Polen, var helt tilbage i 1890. Men efter Anden Verdenskrig, og da Moskva for alvor satte sig på Polen og polakkerne i 1950, blev dagen gjort til helligdag, og har været det lige siden. Og det er mange polakker glade for, det giver nemlig normalt plads i kalenderen, til en mini-ferie. For den 3. maj er det grundlovsdag, dagen for Europas første forfatning, og den som den nuværende polske regering ikke har ry for at respektere. I år falder helligdagene fredag og søndag, men i andre kombinationer giver de to fridage mulighed for en lille uges sammenhængende ferie.

1.maj blev altid markeret med maner under kommunismen (1945-1989). Her er det den nuværende formand for regeringspartiet Lov og Retfærdighed, Jaroslaw Kaczynski i hans kommunisttid. Her ses han sammen de lokale og regionale partibosser på vej til 1. maj møde i 1979 i Bialystock i det østlige Polen. Arkivfoto.

Ingen grundlovsdag under kommunismen

Første gang at grundlovsdagen blev helligdag, og dermed fridag, var i 1919, efter at Polen atter var blevet et land efter 123 år uden at være på verdenskortet. Under Anden Verdenskrig og i tiden efter, blev den polske grundlovsdag ikke markeret, og det var ikke længere en helligdag. Det blev den igen i 1990, da polakkerne igen måtte kæmpe sig til en fri og selvstændig demokratisk nation. I 1992 forsøgte en flok gammel-kommunister – med Lech og Jaroslaw Kaczynski i spidsen – at gennemføre et statskup, der dog blev afværget af den unge nations ledelse. I dag er det kun få der markere den 1. maj i Polen, mens interessen for 3. maj og forfatningen, er øget voldsomt de senere år.

Flagdag

Midt mellem de to helligdage, er der også en anden polsk mærkedag. Den 2. maj er nemlig flagdag i Polen, men det er ikke en fri- eller helligdag.

Trods fridagene er polakkerne stadig ramt af omfattende corona-krise begrænsninger. Først den 4. maj bliver der lukket yderligere op for samfærdslen i det polske samfund.