INDBLIK: Debat på TVP udstiller et demokratisk problem

Et demokratisk problem. Kommentatorerne i Polen er enige om, at det var partistifter af PL 2050 og formand for alliancen Den Tredje Vej – Szymon Holownia – der klarede sig bedst ved den kontroversielle lovfastsatte tv-debat på den regeringskontrollerede tv-station TVP. Foto: PL2050.

KØBENHAVN: Valgdebat på den regeringskontrollerede tv-station TVP, udstiller et meget stort demokratisk problem for Kaczynski-regeringen.

LÆS  Flere polske fribyer for forfattere og journalister på flugt

Den omdiskuterede valgdebat på den regeringskontrollerede tv-station TVP mandag aften, udgør et demokratisk problem, er den generelle opfattelse blandt analytikere. Det blev da også udstillet med al tydelighed i debatten. “Public-service” tv-stationen styres tydeligvis af Kaczynski-regeringen.

Vejen til debatten

I den polske lov, står der at TVP skal arrangere valgdebat op til de polske valg. Ved seneste valg boykottede oppositionen udsendelsen, men oppositionsleder Donald Tusk og de øvrige partier i opposition var alle med mandag aften.

Det var formentlig tilsagnet fra Donald Tusk, der fik regeringspartiets formand Jaroslaw Kaczynski til at udeblive fra debatten, formentlig fordi han godt selv ved, at han er retorisk svag. I stedet valgte Kaczynski at besøge den landsby, hvor opbakningen til ham er størst – langt fra Warszawa. I debatten deltog statsminister Mateusz Morawiecki som afløser for formand Kaczynski.

(Fortsættes under)

Nyt sendetidspunkt

TVP ændrede også sendetidspunktet få dage før. Valgdebatten var programsat til klokken 21.00, hvor der er flest seere, men blev flyttet til 18.30 hvor der er væsentlig færre der følger det nationale tv.

I debatten deltog Mateusz Morawiecki (PiS), Donald Tusk (PO/KO), Szymon Hołownia (Den Tredje Vej), Joanna Scheuring-Wielgus (Venstre), Krzysztof Bosak (Konføderationen) og den uafhængige kandidat, Krzysztof Maj.

LÆS  Indblik: Hvem arbejder præsidenten for – polakkerne eller PiS?

Debat: Et demokratisk problem

Afviklingen af debatten, foregik ved at værten stillede et spørgsmål til deltagerne. Og ikke neutrale spørgsmål. I spørgsmålene var der tilføjet tillægsord. Når det var et regeringsinitiativ der var emnet, sagde værten; det gode forslag fra regeringen – ligesom det omvendt i spørgsmålene, blev formuleret med, det dårlige forslag, når det var fra oppositionen. Hadet i polsk politik blev med al tydelighed udstillet, i mandagens vigtige debat. Det manipulative set-up, udgør et stort demokratisk problem i Polen.

LÆS  Nyt flertal: Fælles erklæring om regeringsdannelse

Kaczynski: Gå efter Tusk

Det var tydeligt, at statsministeren havde fået nøje instrukser om at gå til angreb på oppositionsleder Donald Tusk. Inden for de første 10 sekunder i hver af kommentarerne fra regeringschefen, blev Donald Tusk nævnt. Som regel i forbindelse med, at forholdene var værre da Donald Tusk var statsminister (2007-2014). Jaroslaw Kaczynski og Donald Tusk har været ærkemodstandere siden 2001, da de hver især stiftede deres partier.

Trænet koalitionsformand vinder

Kommentatorerne i Polen er enige om, at det var partistifter af PL 2050 – Szymon Holownia, der er leder af koalitionen Den Tredje Vej, der klarede sig bedst. Han udviste ro og overskud, og med hans baggrund som tv-journalist, er han også trænet i opgaven. Regeringschefen fejlede med hans aggressive retorik overfor Donald Tusk, der også var til tælling på grund af de mange angreb. Også Donald Tusk havde en aggressiv retorik i sit selvforsvar. Også formanden for Konføderationen, Krzysztof Bosak klarede sig godt. Nogle kommentatorer, fremhæver Bosak som den store vinder.

LÆS  Putin ville dele halvdelen af Ukraine med Polen

Belønnet for at stoppe Donald Tusk

I 2005 vandt Donald Tusk første runde af det polske præsidentvalg stort, men tabte i anden valgrunde til afdøde præsident Lech Kaczynski. Det skete fordi der blev igangsat falske rygter om, at Donald Tusk farfar var aktiv for Nazityskland under Anden Verdenskrig. Ham der igangsatte rygter, var Jacek Kurski og han blev straffet for sin handling den gang. Men da Kaczynski-regeringen kom til magten, blev Kurski øverste chef, for den regeringskontrollerede tv-station TVP. Kurski har også været medlem af Europa-Parlamentet.

Redaktørens egen sløje

Debatten på TVP forud for valget på søndag havde intet med en åben og fri demokratisk debat. TVP viste med debatten, at manipulationerne på det polske stats-tv er fuldt ud på højde med det man oplever på russisk og nordkoreansk tv. Måske endda endnu værre…

 

LÆS  Kaczynski til journalist: Jeg må behandle dig som en fra Kreml