Jerzy Buzek stopper som EU-formand

  EU-formand_Jerzy_Buzek_Polen_polennu

  Formanden for Europa Parlamentet, Jerzy Buzek, træder tilbage ved årsskiftet. Socialdemokraterne og de liberale deler formandsposten i den 5-årige valgperiode. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Ved årsskiftet træder den liberale parlamentsformand i EU, polakken Jerzy Buzek tilbage, og overlader pladsen til en socialdemokrat.


  Til januar træder Jerzy Buzek tilbage som formand for Europa Parlamentet, og efterfølges med alt sandsynlighed af formanden for Socialdemokraterne i Europa Parlamentet Martin Schulz.

  To områder

  I et interview i den Bruxelles baserede internet avis EU Observer, fremhæver Buzek to områder som bør forstærkes i EU. Han mener EU bør speede lovgivnings processen op og, at EU er nødt til skabe ”et offentligt rum” for EU borgere så de føler sig mere inkluderet i samarbejdet.

  Hurtigere lovgivning

  Jerzy Buzek ønsker en hurtigere lovgivnings proces, fordi i dag går det for langsomt og forhandlingerne mellem Europa Parlamentet og Det Europæiske Råd er meget dårligt organiseret.

  Buzek understeger dog, at en hurtigere lovgivning ikke skal gå ud over den demokratiske proces.
  – Demokrati tager tid. Og vi skal tage os den tid det tager. Vi skal ikke regne med at lovgive så hurtigt som de finansielle markeder arbejder, siger Buzek.

  Borgerne skal forstå EU

  Der er kun to et halvt år til næste Europa Parlaments valg og der bør være en høj stemmeprocent. Derfor ønsker Buzek, at Europa Parlamentets politikere mødes med den ”almindelige” EU – borgere, og lytter til hvad de har af ønsker for EU. Politikerne skal gøre befolkningerne klar over, at EU er en del af løsningen og ikke en del af problemet.

  Op og nedture

  Når Buzek ser tilbage på hans to et halvt år som formand fremhæver han Irlands og Tjekkiets ja til at underskrive Lissabon-traktaten som succeser. Han pege også på Euronest som et positivt initiativ i hans periode. Euronest blev lanceret i år og en fælles parlamentarisk samling af fem af de skes lande i Det Østlige Partnerskab. På grund af manglende demokratiske reformer er Hviderusland, som er det sjette land i Det Østlige Partnerskab ikke en del af Euronest.

  Hviderusland

  Jerzy Buzek nævner Hviderusland, som et af lavpunkterne i hans periode. Han mener at EU skulle have gjort mere for at fremme demokratiet i landet, Buzek er skuffet over ”at vi ikke kunne opnå noget fremskridt i demokratiseringen af Hviderusland”.

  Imponerede CV

  Den 71-årige afgående formand er ikke en hvem som helst.

  Buzek er professor fra Schlesiens Tekniske Universitet. Han var en del af Solidaritets bevægelsen. Fra 1997 frem til 2001 var han Polens statsminister. I 2004 blev han valgt til Europa Parlamentet og sad i gruppen for de Kristelige Demokrater, som er den største af de politiske grupper i Europa Parlamentet. I 2009 blev genvalgt og valg som formand for Europa Parlamentet.