Justitsminister til Europarådets kommissær: Skam dig

Den kontroversielle polske justitsminister Ziobro, der står bag de kontroversielle reformer af domstolene som EU har rejst kritik af, ryger ud af parlamentet, hvis ikke hans parti igen stiller op på en fællesliste med Lov og Retfærdighedspartiet (PiS). Arkivfoto.

WARSZAWA: Fængslingen af en LGBT-aktivist og politiets voldsomme metoder har skabt reaktioner verden over. Polens justitsminister mener at Europarådets kommissær for menneskerettigheder skal skamme sig. 48 personer risikere nu op til tre års fængsel for at have deltaget i LGBT-protester fredag.

LÆS  Domstol afgør at anti LGBT-erklæringer er ulovlige

Situationen mellem regeringen og polakkerne er blevet skærpet, efter at en LGBT-aktivist fik to måneders fængsel, for at forhindre en Anti-LGBT-kampagne vogn i at køre rundt i Warszawa den 27. juni.

Det fik omgående Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Dunja Mijatovic, til at kræve at den fængslede blev løsladt.

Og det var ikke den eneste omgående protest. Fredag gik polakkerne – inden og udenfor LGBT-miljøerne – i protest mod dommen, og 48 blev anholdt efter at politiet gik hårdt til demonstranter, på ordre fra Polens magtfulde justitsminister Zbigniew Ziobro. Det er også ham der har kontrollen over domstolene. Lørdag var der igen massive protester der fyldte området omkring kulturpaladset, men ingen konfrontationer mellem politi og demonstranter.

Demonstranter er banditter

Men det hele preller af på justitsministeren, der også er under mistanke i den såkaldte MELD/FELD sag, hvor også danske medlemmer af Dansk Folkeparti er under anklage. Sagen handler om at nogle medlemmer af Europa-parlamentet har fusket med papirer, så de uretmæssigt har fået udbetalt EU-penge. Justitsministeren kalder oppositionspolitikere, demonstranter og den polske ombudsmand for nogle banditter, når de går til forsvar for LGBT-aktivisterne.

Skam dig!

Men også Europarådets kommissær har fået svar på tiltale fra justitsministeren.

LÆS  EU holder fast i krav til Polen – flere penge tilbageholdes

– Skam dig over din appel når du forsvarer en aggressor, en LGBT-aktivist, der har slået en forsvarsløs mand, skriver den polske justitsminister som svar.

Tre års fængsel?

De 48 tilbageholdte fra fredagens demonstrationer, er alle løsladt søndag morgen, oplyser Sylwester Marczak fra politiet ifølge PAP. De bliver nu tiltalt efter en paragraf der kan give dem tre års fængsel.

LÆS  EU-formand står fast: Ingen penge før ændringer

Polen er ikke længere en retsstat, fastslår flere internationale organisationer. I praksis har det betydet at flere EU-landes domstole har nægtet at udlevere forbrydere til retsforfølgelse i Polen. Derfor frygter mange også, at de tilbageholdte risikerer fængselsstraffe, for at have støttet protesterne mod fængselsdommen fredag.

Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.