Kaczynski raser over sammenligning med Le Pen

  fransk_praesidentkandidat

  Den førende franske præsidentkandidat Emmanuel Macron har sammenlignet Polens Kaczynski med Putin, Le Pen og Orban. Han vil også have EU til at stoppe al støtte og indfører sanktioner, hvis ikke Polen retter ind efter Europarådets kritik. Ifølge målingerne vinder han søndagens valg, og bliver dermed Frankrigs næste præsident. Arkivfoto.


  PARIS: Frankrigs førende præsidentkandidat sammenligner Jaroslaw Kaczynski med franske Le Pen, russiske Putin og ungarske Orban.


  Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski vil ikke sættes i bås med Frankrigs Le Pen, Ruslands Vladimir Putin og Ungarns Viktor Orban. Det sker efter at den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron, i en første maj tale sammenlignede den polske partiformand med de tre navne.

  Stop støtten til Polen

  Den franske førende præsidentkandidat mener også, at EU skal stoppe for al støtte til Polen og indfører sanktioner, såfremt de demokratiske forhold ikke bringes på plads i forhold til de internationale aftaler.

  Diktatur henvisning

  Han sagde i talen at hans modkandidat til det franske præsidentvalg Marine Le Pens venner og allierede er personer som Kaczynski, Putin og Orban.

  Macron, der vandt første runde af det franske præsidentvalg, sagde endvidere at disse personers regimer ikke er åbne og frie demokratier.

  Dagligt brud på regler

  – Hver dag bryder de (Kaczynski, Putin og Orban, red.) mange demokratiske frihedsrettigheder og dermed demokratiets regler, sagde Macron ifølge Polens TV Republika.

  Polen er i forvejen udsat for massiv international kritik på grund af de anti-demokratiske ændringer i landet. Seneste har den nye Trump-administrationen, trods stor polsk diplomatisk indsats, advaret Polen med reaktioner hvis ikke forfatnings og domstolens forholdene bringes på plads, som Europasrådets Venedig-kommission har krævet det længe.

  Polen respekterer demokrati

  Polens udenrigsministerium har reageret ved at betegne udtalelserne som “urigtige og uheldige”. I et brev til den formentlig kommende præsident i Frankrig skriver ministeriet endvidere:

  – De grundlæggende værdier i den polske politiske kultur og tradition gennem århundreder omfatter respekt og tolerance over for folk, der har forskellige politiske synspunkter eller en anden tro, skriver ministeriet
  .
  – Vi vil også gerne minde om, at enhver der kender Polen, og som er bekendt med historien og den hjemlige politiske situation i Polen, ikke kan beskylde polakkerne for at have sympatier for Rusland, skriver ministeriet.

  Polens stærke mand har tidligere afvist enhver sammenligning med Le Pen, trods mange franske tilnærmelser fra præsident kandidat Le Pen.