Kaczynski vil hastebehandle ny lov om TVN

TVN Polen Kaczynski
Regeringskoalitionen Forenet Højre har mistet flere medlemmer, der er gået i protest. De er kommet tilbage i folden igen, så de tre koalitionspartnere kan samle et flertal. Men koalitionens medlemmer er ikke enige om en ny lov, der kan lukke Polens mest populære og uafhængige tv-station TVN. Hvis ikke der opnås enighed, kan der ventes nye ændringer i regeringen. Foto: TVN.

WARSZAWA: Kaczynski vil vedtage lov mod den mest populære tv-station TVN i denne uge, oplyser flere kilder. Regeringskoalitionen i ny krise.

LÆS  Statsminister om Ukraine: Krigen kan trække ud i årevis

Kaczynski og hans allierede i den polske top har forgæves forsøgt at købe den mest populære tv-station i Polen TVN. Det skulle ske gennem det statsejede PKN Orlen, som det også er sket med andre medievirksomheder. Tv-stationen er i modsætning til public service-tv-stationen TVP, uafhængig af regeringens direkte kontrol.

Siden sidste år har den frie og amerikansk-ejet TVN anmodet om at få forlænget sendetilladelsen, som ellers udløber til september. Men det sker ikke, hvis det står til Kaczynski-regeringen.

Ny lov skræddersyet mod TVN

En ny lov som en gruppe parlamentsmedlemmer af regeringspartiet Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) står bag – sammen med formanden – skal nemlig fremover hindre at der er amerikansk kapital i polske medier.

Og nu siger flere samstemmende kilder, at Kaczynski endda vil forsøge at trumfe loven igennem parlamentet i denne uge. På et tidspunkt hvor mange i og udenfor Polen holder sommerferie. Men det er sket mange gange før, når det gælder kontroversielle lovforslag.

Intet flertal

Men Kaczynskis aktuelle problem er, at koalitionspartneren med vicestatsminister Jaroslaw Gowin i spidsen, IKKE vil støtte forslaget. Dermed er der ikke umiddelbart flertal for forslaget.

Ifølge flere kilder har Jaroslaw Kaczynski nu direkte truet med at afskedige vicestatsminister Gowin, hvis ikke han og hans fløj stemmer for lovforslaget. Hvis ikke Gowin bøjer sig for presset, bliver Kaczynski tvunget til at gå til det højre rabiate parti Konføderationen, for at handle sig frem til et eventuelt flertal for forslaget. Alt tyder på, at Jaroslaw Kaczynski er klar til at bruge alle midler, for at få kontrollen over den populære tv-station.

LÆS  Polen vil være vært for amerikanske atomvåben

USA i protest

Et tilsvarende initiativ blev præsenteret da Kaczynski-regeringen fik magten i 2015, men amerikanske protester og Donald Trump har indtil nu hindret loven om begrænset udenlandsk ejerkapital i polske medier i at blive vedtaget. Men nu ser alt ud til, at Kaczynskis Polen er klar til et opgør med USA og de frie medier. Og det er ikke det eneste drilleri, som Kaczynski-regeringen har med Joe Bidens nye administration.

LÆS  Polen vil være vært for amerikanske atomvåben

Kaczynski-regeringen har nemlig fortsat heller ikke godkendt den næste amerikanske ambassadør i Polen. I USA og flere andre steder, tolkes denne handling som en ny og unødvendig provokation mod USA.

LINK: TVN tv-stationen

Mere nyt fra Polen på dansk? Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.