Kirkegård for polske Katyn-ofre indviet i Ukraine

  Præsidenter_indvier_fjerde_Katyn_kirkegård_0

  Polens præsident Bronislaw Komorowski (tv.) sammen med sin ukrainske kollega Janukovitj til åbningen af den fjerde og sidste kirkegård for ofrene fra Katyn. Foto: Præsidentens kontor.


  KIEV: Præsidenterne fra Ukraine og Polen har indviet det fjerde og sidste Katyn-begravelsessted.


  Den fjerde kirkegård, som er den sidste af de fire Katyn-begravelsespladser, er indviet i Ukraine af den polske og den ukrainske præsident.

  Tæt ved Kiev

  Kirkegården er åbnet i Bykivnia, der ligger tæt på den ukrainske hovedstad Kiev.

  3.435 Katyn-dræbte

  I Bykivnia blev 3.435 polakker i marts 1940 henrettet på ordre fra Stalin i den såkaldte Katyn-sag, hvor mere end 22.500 højstående polakker i alt, blev henrettet af den Røde Hærs specialenhed, NKVD.

  ”Indfanget” i 1939

  Den polske elite blev indfanget af russerne, da Sovjetunionen gik ind i Polen den 17. september 1939, og de mange, hovedparten officerer, blev ført til fangelejre i Polen og Sovjetuninen. I marts 1940 blev de alle henrettet, og det var tyskerne der fandt de første ofre i 1943 i Katyn ved Smolensk.

  Benægtede i årtier

  Sovjetunionen har i tiden frem til 1990 benægtet, at henrettelserne fandt sted, og under kommunismen var det forbundet med livsfare, at tale om de forsvundne polakker.

  Ukrainsk liste

  Det fjerde begravelsessted i Katyn-sagen var længe et mysterium. Polske forskere vidste, at de over 3.000 polakker var forsvundet i Ukraine, men ikke hvor. Navnene stod opført på den såkaldte ukrainske liste.

  Fundet i 2007

  Først i 2007 lykkedes det en videnskabsmand, med hjælp fra hunde, at lokalisere de mange grave. Men det er ikke muligt, at identificere de begravede.

  Langede ud efter Vesten

  Polens præsident brugte anledningen til, at lange ud efter de vestlige statsledere fra den tid. Han talte i kritiske vendinger om den massive ”sovjetiske løgnemaskine”, som polske efterladte måtte høre på frem til 1990, men han kritiserede også i stærke vendinger, den ”larmende tavshed”, der var fra USA og England.

  De to allierede fejede sagen inden under gulvtæppet, da man ikke ville forværre forholdet til Moskva.

  Nye dokumenter

  Dokumenter der netop er frigivet i USA, viser at man havde indgående kendskab til Stalins forbrydelser mod polakkerne.

  Ikke kun polakker

  Sovjetunionen brugte ikke kun områderne ved den ukrainske by Bykivnia til at henrette polakker under Katyn-sagen. Alt i alt skønnes det at regimet har henrettet mellem 16.000 og 100.000 polakker, ukrainere og andre, der var i vejen for det kommunistiske styre. Henrettelsespladserne er spredt ud over cirka 200 ha i området.