Kritik af præsident for brud på corona-regler

præsident i snestorm
Præsident Andrzej Dudas skitur midt i corona-pandemien har skabt vrede og overskrifter i Polen. At hans kortege af sikkerhedsfolk efterlod bilister i lange køer i timevis, har ikke mildnet på kritikken. Mandag skal præsidenten deltage i et krisemøde om corona-pandemiens tredje bølge i Polen. Billedet er ikke fra den omtalte skitur. Foto: Krzysztof Sitkowski, KPRP.

WARSZAWA: Polens præsident er udsat for voldsom kritik, efter at han trods corona-restriktioner var taget på skiferie og skabte trafikkaos.

LÆS  Polsk fremstød for Krakow og Sopot i Herning

Polens præsident Andrzej Duda kritiseres på de sociale medier af såvel politiske tilhængere som modstandere. Det sker, efter at det er kommet frem at han tog på skiferie i det sydlige Polen i sidste uge, selv om myndighederne har bedt folk om at blive hjemme under vinterferien. Mens regeringen har opfodret polakkerne til at droppe ferien og blive hjemme, var den polske præsident taget på skiferie med vennerne i det sydlige Polen.

Præsident i lobby for ski

Det er en kendt sag at Andrzej Duda er vild med skisport. Da den polske regering ville lukke alle skisportsstederne ned sidste år, ringede præsidenten personligt til den ansvarlige minister, for at få ham til at droppe forbuddet. Og sådan blev det. I første omgang. Da Polen blev alvorligt ramt af anden bølge op til jul, blev skisportsstederne alligevel omfattet. Men med pres fra præsidenten, blev skisportsstederne genåbnet med restriktioner, den 12. februar. Eksperter i Polen frygter at åbningen kan betyde en acceleration af smittespredningen. Billeder fra feststemte og skiglade polakker i skisports byen Zakopane, har allerede udløst stor harme i Polen.

Præsident afsløret

Flere polske iagttagere siger samstemmende, at hans adfærd på skiferien kan ramme ham hårdt. Allerede fredag var den polske tabloidpresse efter præsidenten. Fakta har vist billeder af præsidenten, ligesom de beskriver de mange gener som præsidentens tur har medført for andre.

Præsident Duda havde heller ikke meddelt sin ankomst i området, og i første omgang blev hans tur til Krakow betegnet som et arbejdstur. Men det passede ikke, og det er også blevet bekræftet af de lokale myndigheder. Avisen Fakta har også bemærket, at præsidentens skidragt koster mindst 5.000 polske zloty, og at ski-turen var nøje planlagt med deltagelse af en lang række sikkerhedsfolk. (Artiklen fortsætter under billedet).

præsident duda i kortege eller kun livvagter
Præsident Dudas kortege blev fanget af en polsk bilist, der har taget dette billede.

Præsidentens bilkortege skabte yderligere problemer på de i forvejen kø-ramte polske veje. Andre bilister måtte vente i timer, fordi præsidentens kortege skulle forbi.

LÆS  Polsk fremstød for Krakow og Sopot i Herning

Andrzej Duda tog søndag tilbage til Warszawa, men flere polske medier skriver, at præsidenten formentlig selv fløj fra Krakow til Warszawa, og lod kortegen med livvagter kører tilbage til hovedstaden alene. Det var her der blev skabt ekstra bilkøer og afspærringer, da kortegen kørte mod Warszawa med rødt og blåt blink.

LÆS  Polsk fremstød for Krakow og Sopot i Herning

Mandag eftermiddag skal præsidenten deltage i et krisemøde om den aktuelle corona-situation.

Præsident Andrzej Duda er i gang med sin anden og sidste valgperiode, og kan ikke genvælges efter den nuværende forfatning.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem efter nye EU regler, kræve en bekræftelse fra dig på SMS eller via NemID. Vi beklager.

EKSTERNT LINK: Rejsevejledning Polen – Udenrigsministeriet