Lech Walesa giver pris for oprør i Ukraine

  Vitali_Klitschko_Lech_Walesa_pris_2014_ukraine_polen

  Lech Walesa giver prisen til ukrainerne til den tidligere sværvægtsbokser, og nuværende borgmester i Kiev, Vitali Klitschko. Foto: Martin Lahousse/Euromaidanpr.


  GDANSK: Polens tidligere præsident og Nobel Fredsprismodtager Lech Walesa, har givet pris til ukrainere for oprøret i Kiev i november.


  Polens tidligere præsident og første formand for Solidarnosc, Lech Walesa, har givet Lech Walesa Prisen 2014 til den nuværende borgmester i Kiev, tidligere sværvægtsbokser Vitali Klitschko.

  Oprør i Kiev

  Borgmesteren modtog prisen på vegne af de ukrainere, der førte an i oprøret mod det gamle styre i Kiev, da samarbejdsaftalen med EU blev sat på standby i november.

  100.000 USD

  Prisen gives til de tusindvis af ukrainerne, der trods personlig risiko demonstrerede for deres drømme om tættere bånd til Europa, sagde Lech Walesa blandt andet ved prisoverrækkelsen i Gdansk.

  Lech Walesa prisen blev indstiftet i 2008, og er på 100.000 amerikanske dollars.

  Begyndte i november

  Protesterne på uafhængighedspladsen i Kiev, eller »Euromaidan» som oprøret er blevet kaldt, begyndte om natten den 21. november sidste år. Demonstranterne krævende tættere integration med EU efter, at den daværende præsident Viktor Janukovitj nægtede at underskrive en samarbejdsaftale med Bruxelles.

  Sluttede i februar

  Mindst 79 mennesker blev dræbt under optøjerne, og 570 blev såret i kampene, der kulminerede i februar med præsident Janukovitj fratræden og flugt til Rusland.

  Historisk sted

  Prisen blev uddelt i det nye Europæiske Solidarnosc Udstilling, der blev indviet i august, og som indeholder en omfattende udstilling om Polen og polakkernes kamp for uafhængighed og selvstændighed. Centret ligger ved det historiske skibsværft i Gdansk, hvor Lech Walesa førte an i opgøret med kommunismen.