Lech Walesa vil sagsøge minister efter spion-udtalelse

Lech Walesa er Ridder af Elefantordnen i Danmark. Her ses han foran sit skjold på Frederiksborg Kongeslot i Hillerød. Nu beskylder Polens undervisningsminister ham for at have været spion for kommunisterne. Foto: Lars Møller.

GDANSK: Polens undervisningsminister vil have de polske skoler til at undervise i, at Lech Walesa var spion, og ikke antikommunistisk frihedshelt.

LÆS  Ny bog: Lech Walesa om Danmarks dronning

Polens undervisningsminister Dariusz Piontkowski vil have polske skoler og læreanstalter til at lære børn og unge, at nok var Lech Walesa med på skibsværftet i Gdansk, men han var der som kommunistisk spion. I forvejen har den siddende polske regering, fjernet Lech Walesa fra flere historiebøger. I forbindelse med 40 året for Solidarnosc og strejkerne på skibsværftet i Gdansk i begyndelsen af ugen, var Lech Walesa ikke nævnt i de officielle udgivelser.

Kræver undskyldning

De nu officielle spion-beskyldninger, og udsigten til nyt polsk pensum i de polske skoler, har fået Lech Walesa Instituttet og familien omkring ham, til at kræve en undskyldning.

Instituttets leder, Adam Dominski siger til polennu.dk, at man nu er i kontakt med advokater for at forberede en sag mod undervisningsministeren.

I et åbent brev til undervisningsministeren uddyber instituttets direktør kravet om at ministeren må trække sine ord tilbage.

Kendt konflikt

Det er en kendt sag, at regeringspartiets (Lov og Retfærdighed -PiS) partiformand og tidligere statsminister Jaroslaw Kaczynski har et hadfyldt forhold til Lech Walesa. Da Walesa var præsident, blev begge Kaczynski-brødre ansat i præsidentpaladset, men begik et mislykket kupforsøg mod det nye frie Polen i 1992. Det er formentlig også samme Kaczynski, der står bag undervisningsministerens nye instruks.

Kaczynski var Solidarnosc

Jaroslaw Kaczynski mener derimod at hans afdøde bror, tidligere præsident Lech Kaczynski var den sande helt. Han var i en periode næstformand i Solidarnosc, mens Lech Walesa var formand.

LÆS  Kaczynski: Flere opgør med EU og LGBT-ideologien

Frikendt for anklager

Kaczynski har tidligere forsøgt – gennem bogudgivelser og historie-manipulationer – at anklage Nobels Fredsprismodtager Walesa for at have arbejdet som spion for det kommunistiske regime på skibsværftet i Gdansk. Påstanden er afprøvet ved flere domstole, som alle har frikendt Lech Walesa for anklagerne.

LÆS  Jøder samarbejdede med nazisterne i Warszawa

Til gengæld er der fuld klarhed over, at Kaczynski brødrenes onkler var blandt de største bødler under kommunismens første år i Polen. Frem til 1979 deltog Jaroslaw Kaczynski i 1. maj arrangementer sammen med andre kommunistiske topledere. Jaroslaw Kaczynski blev heller ikke arresteret, da regiment fængslede tusindvis af Solidarnosc-aktivister.

Der er ingen reaktion fra kravet fra den polske undervisningsminister side.

Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS MERE OM LECH WALESA HER