Litauen, Letland, Estland og Polen lukker for russere

Ukraine flygtninge
Færre ukrainske flygtning vælger at slå sig ned i Polen. Mange vælger Tyskland, som nu har over en million ukrainske statsborgere. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen og de tre baltiske lande lukker nu grænserne for russere med Schengen visum, kun Putins modstandere får indrejse.

LÆS  Selskabet bag Nord Stream 2 er gået konkurs

Polen, Litauen, Letland og Estland har fra mandag lukket deres grænser for indrejse af russere med visum til Schengen-rejsezonen. Der bliver dog gjort undtagelser for visse personer, herunder modstandere af Vladimir Putins regime.

De fire lande deler landegrænse med Rusland.

– Da et stort flertal af russere støtter Vladimir Putins krig i Ukraine, så mener jeg, at beslutninger som denne begrænser muligheden for at rejse, er absolut berettigede, siger den polske viceudenrigsminister Marcin Przydacz til det regeringskontrollerede pressebureau PAP.

Russere varslet ude

Beslutningen om at udelukke russere har tidligere været omtalt på polennu.dk, men fra i dag er det gældende.

Polen og de baltiske landes forbud gælder russiske statsborgere, der rejser på grund af turisme, kultur, sport eller forretning. Der er dog undtagelser. Det gælder for dissidenter, af humanitære grunde, gode familiemæssige grunde og rejsende der har opholdstilladelse i EU-lande.

Ifølge EU’s grænseagentur Frontex er der kommet knap en million russiske borgere til EU i perioden fra Ruslands angreb på Ukraine den 24. februar, og frem til den 22. august.

To tredjedele er kommet ind i EU/Schengen området gennem de baltiske lande og Polen, mens de resterende er kommet til gennem Finland.

Årsdag for russisk invasion

Forbuddet er gældende efter 83. årsdagen for den russiske invasion i 1939, som er blevet markeret overalt i Polen lørdag. Anden Verdenskrig blev indledt efter en hemmelige aftale mellem Nazityskland og Sovjetunionen i august 1939. Den 1. september gik tyskerne ind i Polen fra vest, og som aftalt kom den Røde Hær ind i Polen fra øst, den 17. september.

 

LÆS  Selskabet bag Nord Stream 2 er gået konkurs

 

LÆS  Selskabet bag Nord Stream 2 er gået konkurs