Militæret sættes ind mod abort-demonstrationer

Polske_soldater_i_træning_ved_Zdjecie
Soldater fra den polske hær skal fra onsdag støtte polsk politi med at håndhæve corona-restriktioner, som brydes i stor stil på grund af de omfattende strejker, blokader og protester. Onsdag har kvindernes strejkekomite varslet landsomfattende strejke. Arkivfoto.

WARSZAWA: Den polske statsminister Mateusz Morawiecki vil indsætte soldater og militære enheder mod de mange abort-protester.

LÆS  Corona tal fra Polen: 389 smittede polakker

Polen er i kaos. Afgørelsen torsdag i den politisk udpegede forfatningsdomstol, der reelt har gjort abort umuligt, har kastet Polen ud i en ny krise. Talrige demonstrationer har dagen igennem præget de fleste polske byer, og der meldes om meget stort fremmøde. I Wroclaw meldes der alene om over 70.000 deltagere, og den store utilfredshed ses i mange byer. De studerende på Warszawa Universitet har nedlagt undervisningen, de polske bønder har sluttet sig til protesterne og mange af regeringens andre sædvanlige støtter, har vendt sig mod Kaczynski-regimet. Taxachauffører og lærere har også meldt sig under fanerne på abort-tilhængernes side.

Protesterne i Wroclaw samlede cirka 70.000 deltagere, og demonstrationerne er fortsat til langt ud på aftenen. Foto: Maria Mazena.

Tusindvis af politibetjente har forsøgt at styre trafikken og håndhæve corona-reglerne, trods de mange kvinders – og mænds – protester. Flere steder har politiet forholdt sig passivt overfor demonstranterne, og statsministeren frygter at situationen kommer ud af kontrol.

Warszawa mandag aften. En af de mange hindringer for trafikken i Polen i protest over abort-lov. Foto: Piotr Lupinski, LAPP PRESS PHOTO.

Veje blokeret

I flere polske byer har der dagen igennem været blokader af veje, så trafikken har stået stille. Tirsdag vil der formentlig ikke være demonstrationer, da der er varslet strejke og landsomfattende demonstrationer onsdag over hele landet. Mange arbejdsgivere betaler for deres medarbejderes protestdag. Fredag er der kaldt til stordemonstration i Warszawa, hvor der ventes deltagere fra hele landet.

Flere veje mange steder i Polen er mandagen igennem blev blokeret af abort-demonstranter. Foto: Piotr Lupinski, LAPP PRESS PHOTO.

Soldater fra onsdag

Fra onsdag vil soldater og militære enheder hjælpe politiet med at få styr på de mange demonstrationer. Det har statsminister Mateusz Morawiecki meddelt mandag. Samme dag, vil der være landsomfattende strejke og demonstrationer, varsler kvindernes strejke komite.

LÆS  Dagens polske tal: Påsken præger corona indsats

– På grund af spredningen af ​​SARS-CoV-2-virus pandemien og stigningen i antallet af COVID-19-tilfælde i landet, vil soldater yde hjælp til politiet med hensyn til opretholdelse af lov og orden, skriver statsministeren. Ordningen er gældende lige så længe corona-truslen er i Polen.

LÆS  Corona tal fra Polen: 7.316 smittede polakker

Politi i opløsning

I sidste uge blev cirka 1.500 politifolk smittet med corona, og yderligere 2.240 blev sat i karantæne. Siden marts har mere end 12.000 politifolk været i karantæne. Der er 7.000 ubesatte stillinger hos politiet, som ikke oplever den store søgning som tidligere. Det er heller ikke alle steder, at politiet er særlige ivrige for at gribe ind overfor demonstranterne. Politiet er også blevet kritiseret for, at de var for langsomme til at beskytte Jaroslaw Kaczynski, da demonstranter mødte op foran hans hus. Han nåede at tage flugten, inden massive politistyrker nåede frem.

Store politistyrker er udkommanderet for at passe på Jaroslaw Kaczynskis hjem i Warszawa, som vrede demonstranter opsøger. I 60 byer er der optøjer og demonstrationer sent mandag aften, og der er varslet flere protester onsdag og fredag. Stemningen er hadsk, og ingen tænkere længere på corona-truslen. Privatfoto.

Dekret fra marts

Det er en lov og et særligt corona-dekret fra marts af præsident Andrzej Duda, der gør det muligt at indsætte militæret mod civilbefolkningen. Den kan nu finde anvendelse, for at kunne bruge corona-reglerne som værn mod de omfattende demonstrationer.

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  Dagens polske corona tal: 147 døde polakker