Ny forsvarsminister nedlægger Smolensk-kommission

Rusland_Smolensk_Katyn_Polen_10_april_2010_0
Polens nye forsvarsminister har besluttet at nedlægge Smolensk-kommissionen, der siden 2015 har forgyldt medlemmer af det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed – og som skulle konkludere at Donald Tusk og Vladimir Putin stod bag ulykken. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens nye forsvarsminister nedlægger kontroversiel Smolensk-kommission, der skulle give Donald Tusk skylden for 96 polakkers død.


Polens nye forsvarsminister og vicestatsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, har nedlagt den kontroversielle Smolensk-kommission, der skulle give daværende statsminister Donald Tusk og den russiske præsident skylden for ulykken, der kostede 96 højtstående polakker livet. Herunder Polens præsident Lech Kaczynski og hans hustru.

Ulykken fandt sted tidligt om morgenen den 10. april 2010, og ulykken er siden flittigt blev brugt af den afdøde præsidents tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, til at kaste smuds på Donald Tusk, der var statsminister dengang, og den daværende russiske regeringsleder Vladimir Putin.

(Fortsættes under)

Præsidentfly med 96 polakker om bord

Jaroslaw Kaczynski skulle have været med på den skæbnesvangre flyvetur, men han meldte afbud lige inden afgang, da vejrudsigterne indløb. Flyvelederne sagde, at grundet vejret – tæt tyk tåge over den del af Rusland – så kunne flyet ikke lande i Smolensk, da det var en nedlagt militær lufthavn, der ikke havde det nødvendige sikkerhedsudstyr.

Katyn – mordene i 1940

Delegationen skulle deltage i markeringen af 70 året for mordet på over 21.500 højtstående polakker. Det var den polske elite, der blev henrettet med nakkeskud – systematisk og en ad gangen fra april 1940. Sagen er kendt som Katyn-massakren, som Moskva først erkendte i 1990, da daværende russiske præsident Boris Jeltsin, udleverede beviserne for at det var Stalin der stod bag. Og ikke tyskerne, som eller havde været beskeden fra Kreml. Tilbage til 2010.

Smolensk kommission efter magtskifte

Siden ulykken, og hver måned den 10., har der været optog. I flere år med krav om international undersøgelse og nye obduktioner af de 96 omkomne. Da Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015, blev der kort tid efter nedsat i Smolensk kommission, der skulle bevise at Putin og Tusk stod bag ulykken.

Ingen beviser for attentat

Trods undersøgelser og genopgravning og nye obduktioner af de døde, kom der ikke noget nogle nye beviser frem. Flyet skulle aldrig have været lettet fra Warszawa, og da præsidentflyet efter pres alligevel lettede, skulle man have søgt landing i Minsk. Men det blev krævet af piloten, at han landende i Smolensk alligevel. Første forsøg gik ikke, og i andet forsøg ramte flyet en trætop i 90 meters højde, og styrtede direkte mod jorden. Samtlige omkom.

Ulykken er fuld ud opklaret, og var det kort tid efter. Men Kaczynski-regeringerne har brugt Smolensk, som en del af den politiske kamp.

Rapport til august

Med forsvarsministerens nedlæggelse af Smolensk-kommissionen, der har forgyldt mange af Kaczynski-klanens medlemmer, er der sat et punktum for sagen. Medlemmerne hævder dog, at de som planlagt vil fremlægge deres resultat i august 2024. Fjorten år efter ulykken, men nu bliver det ikke en officiel forklaring.

Walesa: Jaroslaw slog sin bror ihjel

Sandheden om Smolensk-ulykken er kendt og dokumenteret internationalt allerede, og en anden tidligere polsk præsident Lech Walesa er blevet stævnet af Jaroslaw Kaczynski, fordi Walesa har udtalt, at det var Jaroslaw Kaczynski der slog de 96 mennesker ihjel, da han tvang sin bror i flyet til at kræve at de landede med prompt og pagt i Smolensk – tæt på Katyn skovene. Det er ikke kommet til offentlighedens kendskab, hvad der blev talt om, i den sidste samtale mellem Jaroslaw og Lech Kaczynski, der fandt sted mens den ene var på landjorden i Warszawa og den på vej til at styrte i døden i Smolensk.

 – Lad os høre båndoptagelsen fra den samtale, så finder vi ud af om jeg har ret, sagde Lech Walesa, da Kaczynski havde indkaldt EU-præsident Donald Tusk til retsmøde om sagen i 2016.

polennu.dk har fulgt Smolensk-sagen tæt siden 2010, og herunder findes en oversigt over alle omtalerne.

LÆS MERE: Alt om Smolensk-ulykken

 

Smolensk-ulykken TV2 News 10. april 2010 - Jens Mørch, polennu.dk