Ny lov giver ukrainske flygtninge lovligt ophold

Lovligt ophold i Polen
Det første forslag til en fredsløsning på den voldsomme krig i Ukraine har nået Kreml. Og forslaget overvejes meget positivt af Vladimir Putin. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det polske parlament har lørdag godkendt en lov, der giver ukrainske flygtninge lovligt ophold i 18 måneder.

LÆS  Biden: I dag skylder vi alle stor tak til Lech Walesa

Et flertal i det polske parlament har lørdag vedtaget en ny lov, der giver ukrainske flygtning lovligt ophold i Polen i 18 måneder. Fredag blev forslaget godkendt af Senatet, og skal nu bare underskrives af præsidenten for at være gældende. Loven betyder at ukrainerne også får et polsk CPR-nummer (PESEL).

Det betyder, at ukrainske flygtninge får lovligt ophold og kan bruge offentlige sundhedsydelser på lige fod med polakkerne, ligesom børn og studerende kan fortsætte deres undervisning i Polen.

Folk og organisationer, der giver husly og mad til ukrainske flygtninge, kan få 40 zloty om dagen pr. person, og 1.200 zloty for en måned pr. person i op til 60 dage.

Polen vil have Ukraine optaget som medlem af EU

Kritik af regeringen

Selv om Polen og polakkerne roses til skyerne for deres indsats overfor ukrainerne, så mener mange at det ikke er regeringens skyld, men derimod lokale og regionale myndigheder sammen med borgerne. Torsdag sendte M. Struk, regionsformand i Pomorskie, et klagebrev til den polske statsminister, hvor han kræver støtte fra centralregeringen i Warszawa til de mange ekstra omkostninger de lokale myndigheder har fået med de mange flygtninge.

Lørdag er den 17. dag i den russiske invasion af Ukraine, der begyndte den 24. februar. Lørdag havde 1,596 millioner flygtninge fra Ukraine fundet vej til Polen.

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.

LINK: Polen parlament giver lovligt ophold til flygtninge
LÆS  USA sender yderligere 1.700 soldater til Polen

LÆS  2,14 millioner flygtninge over grænse fra Ukraine