Ny parlamentsformand mødes med præsidenten fredag

fredag
Den nyvalgte parlamentsformand Szymon Holownia har tirsdag fået bekræftet, at Polens præsident Andrzej Duda vil mødes med ham fredag i præsidentpaladset. Foto: Polska2050.

WARSZAWA: Den nyvalgte parlamentsformand Szymon Holownia vil fredag fortælle præsidenten, at der er et flertal for en ny regering.

LÆS  Kaczynski fyrer alle vicestatsministre og bliver det selv

Polens parlaments underhus Sejmen nyvalgte formand, Szymon Holownia, mødes fredag med den polske præsident Andrzej Duda i præsidentpaladset. Holownia bad allerede om et møde med præsidenten da han blev valgt. Onsdag bekræftede præsidentpaladset at et møde kunne finde sted på fredag.

Polens præsident Andrzej Duda har udnævnt den tidligere statsminister Mateusz Morawiecki til at forsøge at danne regering. Det sker, selv om der et klart og erklæret flertal for, at der skal dannes en regering under ledelse af Donald Tusk. Forud for mødet siger den nyvalgte parlamentsformand:

– Jeg er et tydeligt bevis på, at der er et flertal her i huset, som er i stand til at udpege en regering. Jeg vil med min tilstedeværelse vise, at der er et flertal i det nye Sejmen. Jeg vil introducere mig selv og min nye rolle for præsidenten, siger parlamentsformand Szymon Holownia.

(Fortsættes under)

Vigtigt samarbejde

Samarbejdet mellem parlamentet og præsidenten er afgørende for de fremtidige forandringer i Polen. Den polske præsident, der er valgt for det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS), har meddelt, at han vil værne om den tidligere regerings resultater gennem otte år. Ifølge forfatningen, skal præsidenten dog være sit lands, og ikke sit partis, præsident. Udpegning af Mateusz Morawiecki som forhandlingsleder for en regering, er et yderligere tegn på at præsidenten er PiS-partiets præsident – og ikke polakkernes.

LÆS  Kaczynski fyrer alle vicestatsministre og bliver det selv

Kan destruere regeringens arbejde

Det er uklart i den polske forfatning om det er præsidenten eller regeringen der tegner landets udenrigspolitik. En præsident kan også nedlægge veto mod love som et flertal i Sejmen har besluttet sig for. Et veto kan ophæves, men det kræver flere stemmer end de tre koalitionspartier der vil danne regering sammen, alene kan mønstre.

LÆS  Uofficielt: Skal forsøge at danne regering uden flertal

Tidligere statsminister Mateusz Morawiecki har nu indtil den 27. november, til at forsøge at samle et flertal, der på forhånd er udelukket. Mødet mellem præsidenten og parlamentsformanden begynder kl. 11.00 fredag.