Ny polsk rekord i produktion af el fra vindmøller

DONG bygger sin tredje vindmøllepark i Polen
På en enkelt dag udgjorde grøn strøm 40 procent af det samlede polske elforbrug. Men andelen af kul er fortsat den største i Europa. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen har sat ny rekord i produktion af el fra vindmøller. Nytårsaftensdag blev den nye rekord sat.

LÆS  Dusør for at finde skyldige i forurening af Oder-floden

Polen har sat ny egen rekord i produktion af elektricitet fra vindmøller. Det var nytårsaftensdag – den 31. december, hvor næsten 40 procent af den polske el kom fra vindmøller.

Andelen kunne have været højere, men net operatøren meddelte en reduktion i produktionen, da de ikke kan lagre al den overskudsenergi, der kan produceres.

Business Insider Polska skriver, at tallene kommer fra European Network of Transmission System Operators. Det præcise tal er 39,8 procent af Polens elektricitetsforbrug på årets sidste dag. Den tidligere rekord var på 33,9 procent – det var den 6. februar sidste år.

Der blev produceret 152,9 GWh grøn el nytårsaften, og det er det næsthøjeste nogen sinde. Rekorden blev sat den 21. februar, hvor der blev produceret 153,3 GWh el – eller grøn strøm.

Fra kul til vindmøller

Sidste år udgjorde vindmøllerne 11,5 procent af den polske elproduktion. Solenergi bidrog med 5,7 procent. 72,8 procent af elproduktionen kommer fra kul, og det er den højeste andel i Europa. De resterende 5,6 procent el kommer fra gas.

Året før – i 2021 – var andelen af kulbaseret elproduktion 70,8 procent. Grøn strøm var på 16,9 procent.

Før regeringsskifte

Polens produktion med el baseret på landvindmøller er steget frem til 2015, hvor Kaczynski-regeringen kom til magten. Der blev indført nye regler, der har gjort det meget svært at få lov til at opfører vindmøller på land.

LÆS  Dansk-polsk aftale om forsyningssikkerhed og grøn omstilling

Den polske regering argumenterer i sin 2040-plan med, at udbygning af havvindmøller og bygningen af et atomkraftværk, skal være med til at nedbringe andel af elproduktion baseret på kul.

LÆS  Ny 167 km lang gasledning til Slovakiet indviet