Nyt flertal: Fælles erklæring om regeringsdannelse

disciplinær-kammer
Et flertal i det nyvalgte parlament har lavet en fælles erklæring om regeringsdannelse og ny statsminister. Erklæringen offentliggøres tirsdag klokken 10.00. Arkivfoto.

WARSZAWA: Tirsdag klokken 10.00 vil tre partier udsende en fælles erklæring om regeringsdannelse og en ny statsminister.

LÆS  Donald Tusk: Jeg vil få indefrosne EU-midler frigivet

Der er nyt om regeringsdannelse i Polen. Tirsdag klokken 10.00 afgiver de tre partier Borgernes Platform, Den Tredje Vej og Venstre, en fælles erklæring om regeringsdannelse. Og de vil pege på tidligere statsminister og EU-præsident, Donald Tusk som regeringsleder.

Præsidentmøder eller “dronningerunde”

Meddelelsen kommer samtidig med at Polens præsident Andrzej Duda, tirsdag og onsdag indleder samtaler med repræsenter fra Sejmen. Emnet er regeringsdannelse og udpegning af en forhandlingsleder. Det som vi i Danmark kalder for en ”dronninge-runde”. Præsidenten skal i henhold til forfatningen, pege på en regeringsleder, der efterfølgende skal godkendes i det nyvalgte parlament, der endnu ikke er indkaldt.

Præsident trækker tiden?

De tre partier, der afgiver en fælles erklæring om at de ville danne regering, kan et komfortabelt flertal i det nyvalgte parlament. Derfor vil det være oplagt at overdrage opgaven til Donald Tusk. Men da præsidenten oprindeligt er udpeget af Jaroslaw Kaczynski, ventes det at præsidenten vil udpege den siddende regeringsleder som forhandlingsleder, trods erklæringen der fastslår hvad flertallet ønsker. Det er formentlig også af den grund, at de tre partier vil udsende en fælles erklæring, så budskabet ikke kan misforstås.

Ny statsminister i november?

På den måde kan den siddende regering blive siddende, formentlig frem til den 28. november, og teoretisk set længere, da præsidenten skal godkende processerne.

Erklæring om regeringsdannelse kommer tirsdag klokken 10., samtidig med at præsidenten indleder forhandlingerne om en ny regering.

LÆS  Ukraines præsident Volodymyr Zelensky er i Polen

Regeringsdannelse eller ej? Hvis du vil støtte polennu.dk i anledning af vores 15-års fødselsdag (17.oktober), vil vi være meget taknemlig.

Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling.

 

LÆS  Advarsler på TVP om senatsformands tale til nationen