Nyt nummer af polsk magasin udkommet i Danmark

KØBENHAVN: Nyt nummer af det polske magasin Informator Polski er på gaden. Det er det eneste magasin på polsk, der udgives i Danmark.

LÆS  Mette Frederiksen vil tale om støtten til Ukraine

Sidste år kunne det polske magasin Informator Polski fejre sit 30 års jubilæum. Det er det eneste blad i Danmark som udgives på polsk. Redaktøren af magasinet, Roman Smigielski, skriver her om det seneste nummer:

Magasin Informator Polski på gaden

Informator Polski er på gaden med en dobbeltudgivelse (nummer 122-123). Magasinet indeholder bl.a. artiklen “Om himmelsfærerne og en vis ekspedition fra Danmark til Frombork” om den danske astronom Tycho Brahe, der levede samtidig med Nicolaus Copernicus og nøje fulgte den polske astronoms arbejde. Artiklen er skrevet af den polske konsul i Danmark, Joanna Rataj.

I magasinet mindes også den nyligt afdøde redaktionskollega, diasporaaktivist og polsk sproglærer i København, Maria Małaśnicka-Miedzianogóra.

Den 6. polske kongres

Der skrives også om den 6. kongres for polsk diaspora og polakker i udlandet, som fandt sted i perioden 29. juni – 2. juli 2023 i Warszawa i den seneste udgivelse.

Det nye udgave af Informator Polski beskriver også forskellige polske arrangementer i Danmark:

78-året for begivenhederne i Klintholm Havn, den 5. maj 1945. Ved højtideligheden i Klintholm deltog bl.a. Republikken Polens ambassadør Antoni Fałkowski og Vordingborgs borgmester Mikael Smed, repræsentanter for lokalbefolkningen, efterkommere af tidligere fanger, repræsentanter for  polske organisationer i Danmark. Den polske ambassadør sagde blandt andet:

– Vi kan ikke tillade, at Ukraine deler skæbnen med efterkrigstidens Polen og landene i Central- og Østeuropa. Vi kan ikke tillade en anden kold krig. Vi kan ikke tillade at jerntæppet dukker op igen og skaber indflydelsessfærer. Det er en fælles opgave for Polen, Danmark og hele Vesten. I dag vil jeg gerne takke beboerne i Klintholm for det, de gjorde, for deres hjælp til polske fanger evakueret fra den tyske, nazistiske udryddelseslejr Stutthof. Jeg takker Danmark og det danske folk oprigtigt for deres hjælp til Polens borgere” (den sidste sætning blev udtalt på dansk), sagde ambassadøren.

LÆS  EU-næstformand: Polske medier skal være polske

Så blev der på kirkegården i Stege lagt blomster på gravene af polske fanger, der døde på øen Møn. Der blev holdt økumenisk gudstjeneste i kirken i Stege med deltagelse af to præster fra den lokale kirke, Lene Skov Opsahl og Elizabeth Knox-Seith, samt tre polsk katolske præster. Under gudstjenesten sang det lokale kor under ledelse af Jan Røeboe bl.a. på polsk og dansk sangen “Gud, du, som Polen” (Boże co Polskę) og den danske version af den polske sang “Sangen om Warszawa”.

LÆS  Ni ud af ti polakker mellem 18 og 40 år tror ikke på TVP

130 år i Næstved

Den 3. juni blev der i anledning af Børnenes Dag arrangeret en polsk familiepicnic i Næstved kommune. De fleste af de samlede var polske familier, men der blev også hørt at man talte dansk. En uge senere, også i Næstved kommune,  fejredes et dobbelt jubilæum: 95-året for oprettelsen af Polsk-Dansk Forening i Næstved og 130-året for de første polske sæson arbejderes ankomst til Danmark, hvor repræsentanter for bl.a. den polske ambassade, ledet af ambassadøren, deltog. Det gjorde også Næstveds borgmester Carsten Rasmussen. Et kort foredrag om begyndelsen af polsk indvandring i Danmark, illustreret med arkivfotografier, blev holdt af Rita Tvangsø, der repræsenterer tredje generation af polske indvandre i Danmark. Rita Tvangsø hjælper andre efterkommere af de såkaldte roepolakker i at finde deres rødder.

I Informator Polski præsenteres også nye bøger. Professor Sylwia Izabela Schab, en dansk filolog, oversætter og litterær ekspert har udgivet en bog. Schab er tilknyttet Institut for Skandinaviske Studier ved Adam Mickiewicz Universitet i Poznan, og har udgivet bogen “DANMARK – Her lever fred”. Det er en meget detaljeret besvarelse på spørgsmål om Danmark.

LÆS  Politisk enighed om dansk forsvar de næste ti år

Den tidligere danske minister Lykke Friis udgav bogen “Tårernes Europa”. Det er hendes personlige fortælling om en ny æra i Europa og verden. Den forklarer, hvad der førte til det vendepunkt i historien, som krigen i Ukraine er, og giver rimelige bud på, hvad der venter os.

Magasinet informerer om oprindelsen til Den Store Bededag, og om de traditionerne der er forbundet med denne højtid og årsagerne til, at Den Store Bededag fejres for sidste gang i 2023.

LÆS  Flere polske fribyer for forfattere og journalister på flugt

Derudover inviterer bladet på en geografisk tur til Møns Klint og beskriver området omkring Det Døde Hav i Israel.

Sådan stemte polakker i Danmark

Informator Polski offentliggør det næsten dagsaktuelle, danske resultat af det seneste valg til det polske parlament, som fandt sted den 15. oktober 2023. Resultatet af valget gennemført i Danmark kan måske overraske nogen. 42 % af polakkerne i Danmark stemte på Borger Koalitionen (Donald Tusk parti), medens Jaroslaw Kaczynskis parti PiS (Lov og Retfærdighed), som har siddet på magten i Polen de sidste otte år, opnåede kun 9,64 % af stemmer, afgivet af polakker i Danmark.

For første gang offentliggør magasinet en meget interessant tekst skrevet af Kunstig Intelligens. Læs hele magasinet herunder.

LINK: Læs Information Polski her

Støt Informator Polski

Alle, der har lyst til at støtte den videre udgivelse af Informator Polski, anmodes om at donere et valgfrit beløb til redaktionens konto i Danske Bank: reg.nr. 4001, konto 4011066283, med en bemærkning: “Informator Polski” udgivelsesfond.