Polakker i Danmark vil have ny polsk præsident

polen_praesident_veto_andrzej_duda_lars_moeller_polennu
Polens præsident Andrzej Duda kræver omgående sanktioner overfor Rusland efter ny besættelse af Ukraine. Her ses præsidenten sammen med direktøren for tænketanken Europa Lykke Friis. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

KØBENHAVN: Valgets vinder i Danmark blev Warszawa-borgmesteren Rafał Trzaskowski, som næsten hver anden stemte på.

LÆS  Dansk minister roser polsk indsats for Ukraine

Alle stemmerne i Danmark er talt op, og polakkerne her i landet ønsker ikke at præsident Andrzej Duda fortsætter fem år mere som præsident. Ved valget søndag fik præsidenten kun opbakning fra godt hver tiende polak, og opnåede kun en tredje plads.

Borgmester vinder

Valgets vinder i Danmark blev Warszawa-borgmesteren Rafał Trzaskowski, som næsten hver anden stemte på. Det endelige resultat blandt polakker i Danmark ved valget den 28. juni (100 procent optalt):

  • 48,93 procent – Rafał Trzaskowski

  • 18,71 procent – Szymon Hołownia

  • 11,79 procent – Andrzej Duda

  • 10,64 procent – Krzysztof Bosak

  • 7,98 procent – Robert Biedroń

  • 1,02 procent – Władysław Kosiniak-Kamysz

Hvis Warszawa borgmesteren bliver valgt som præsident, er det ikke første gang det sker. Præsident Lech Kaczynski var borgmester i hovedstaden, da han blev valgt til præsident i 2005. Han omkom ved en flyulykke i 2010.

Der blev afgivet 5.291 stemmer i Danmark søndag. Præsidentvalget afgøres i anden valgrunde, som gennemføres den 12. juli.

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Polen har mistet en stor ven - Uffe Ellemann-Jensen er død

LÆS  Lech Walesa: Tillykke med jeres fantastiske dronning