witold_waszczykowski_polen_fm_jens_moerch_polennu
WARSZAWA: Polen har afbrudt samarbejdet med Venedig-kommissionen, der er Europas demokratiske vagthund. Det er uden fortilfælde.

I den seneste uge udeblev Polen fra et møde med Europarådets Venedig-kommission, der er Europas demokratiske vagthund. Nu afbryder Polen helt dialogen med kommissionen, oplyser den statskontrollerede tv-kanal TVP.

I et brev som Polen har sendt til kommissionen, hedder det at Polen ikke finder kommissionen ærlig og uvildig.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Løftet pegefinger til Polen fra Lars Løkke

Oppositionens kommission

I en kommentar til beslutningen siger udenrigsminister Witold Waszczykowski, at Polen ikke er blevet vurderet objektivt af kommissionen.

– Vi har fået en rapport, og en mere, der er meget ensidige og fyldt med fejl. Det giver uro i de polske institutioner. Den fremstiller kun oppositionens mening. Så vi har konkluderet at det ikke giver mening at fortsætte dialogen med kommissionen, siger Polens udenrigsminister Witold Waszczykowski ifølge Polsk Radio.

Demokrati problemer

Venedig-kommissionen har ellers fået til opgave at se nærmere på de demokratiske tilstande efter at Lov og Retfærdighedsregeringen kom til for et år siden. Polen er kritiseret internationalt for, at domstole, anklagemyndighed, presse og den offentlige forvaltning, ikke længere opfylder betingelserne for et demokrati.

Polens internationale rolle

Beslutningen vil formentlig give anledning til nye internationale panderynker over Polen. Den nye regerings anti-demokratiske initiativer er blevet kritiseret af Polens traditionelle venner i USA, Europa, EU, Vatikanet og mange andre steder.

Overtræder aftaler

Det virker fortsat som om at Polens nye ledelse – eller rettere Polens stærke mand partiformand Jaroslaw Kaczynski – fortsat ikke har forstået, hvilket få ting der får demokratiske og frie lande til at holde sammen. Det er blevet fremført i kritikken, at den nye polske ledelse med sine initiativer overtræder Københavner-aftalen fra 2002, og Polens optagelse i EU.

LÆS OGSÅ
polennu.dk: Polsk stats tv udøver censur overfor Barack Obama

Ingen dansk reaktion

Det har ikke været muligt at få Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen i tale i dag om den polske beslutning om at kortslutte samarbejdet med Europarådets Venedig-kommission.

LÆS ANALYSE
polennu.dk: Polen, NATO og hele verden