Polen dropper kontroversiel kommission før valg

Den kontroversielle kommission, der skulle nedsættes på basis af den såkaldte Tusk, er blevet droppet inden valget, siger repræsentanter for Lov og Retfærdighedspartiets top. Loven er blevet udsat for voldsom international kritik, ikke mindst fra EU og USA. Arkivfoto.

WARSZAWA: Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) dropper nu kontroversiel kommission i den såkaldte Tusk-lov om polske relationer til Moskva efter 2007.


Polens største regeringsparti – PiS – dropper nu at få en kontroversiel kommission på plads før valget i oktober. Kommissionen skulle efter planen have været klar med et resultat inden valget, helt bestemt den 17. september – årsdagen for den russiske invasion af Polen i 1939.

Basis for kommissionen er den såkaldte Tusk-lov, der blev lanceret før sommerferien. Formålet med loven skulle være at afdække lyssky forbindelser mellem Putins Rusland og polske ledende personligheder efter 2007. Den første Tusk-lov betød, at den kontroversielle kommission kunne udelukke polakker fra at stille op til det kommende valg.

Tusk lov fordi

Den kaldes Tusk-loven, fordi den mistænkes for at være skræddersyet til at udstille Donald Tusks relationer til Rusland. Han blev statsminister i 2007, året før var den nuværende partiformand Jaroslaw Kaczynski statsminister. Ved valget i 2007 tabte Kaczynski-brødrenes parti (PiS) til Donald Tusks (Borgernes Platform – PO).

Medlem af parlamentet for PiS, Marek Ast, siger fredag til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP, at det er tidnød, der har betydet at man droppet at have en kommissionsrapport klar før valget.

(Fortsættes under)

Go' Morgen Danmark TV2 - 2 juni 2023

Voldsom international kritik af Tusk-lov

Det udløste da også et ramaskrig, da loven blev hastebehandlet og underskrevet i maj af Polens præsident Andrzej Duda. USA reagerede prompte overfor Polen, og allerede tre dage efter havde den polske præsident fortrudt sin egen underskrift.

Præsidenten lavede derfor et nyt forslag, der først skulle igennem parlamentet en gang til og forfra. EU var også hurtigt ude, om åbnede straks en sag mod Polen efter blot få dage. En historisk hurtig reaktion. Og ifølge vores oplysninger, var det især den danske kommissær Margrete Vestager, der førte an i kritikken og kravet om handling fra EU’s side mod den antidemokratiske Tusk-lov. Men nu opgiver den polske regering så, at bruge kommissionen op til det kommende valg, der er udskrevet til afholdelse søndag, den 15. oktober.

(Fortsættes under)

Folkeafstemninger fremfor kontroversiel kommission

Det uafhængige medie rp.pl, der har bragt historien med højtstående medlemmer af regeringspartiet som kilder, skriver at PiS-partiet i stedet for den kontroversielle kommission, satser på at folkeafstemningerne er et bedre våben i kampen mod oppositionsleder, tidligere EU-præsident og polsk statsminister, Donald Tusk.

Andre troværdige kilder siger til polennu.dk, at det kan være rygterne om at oppositionen vil nedsætte en tilsvarende kommission, som tager udgangspunkt i perioden før 2007, for at afsløre Jaroslaw Kaczynskis relationer til Moskva under kommunismen. Den gang var Jaroslaw Kaczynski statsminister.

Uanset hvad der er årsagen, bliver der alligevel ikke nogen kontroversiel kommission inden valget. Trods det faktum, at loven om kommissionen fortsat er gældende.