Polen-ekspert: Et præsidentvalg for eller imod EU

Polen ekspert lektor Svend Gottschalk Rasmussen her sammen med Polens ambassadør i Danmark, Henryka Moscicka-Dendys. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

KØBENHAVN: Dansk Polen-ekspert skriver, at polakkerne håber på at kunne leve i et normalt land igen. Fem år med Kaczynski har svækket demokratiet.

LÆS  LEDER: Medlemmer af Folketinget sjusker med LGBT krav

I et indlæg i Jyllands-Posten skriver Danmarks førende Polen ekspert, lektor Svend Gottschalk Rasmussen, at valget i Polen handler om et valg mellem EU, eller noget der mest af alt minder om forholdene i Hviderusland. I indlægget knytter han udviklingen i Polen sammen med partiformand Jaroslaw Kaczynski og hans kamp for at beholde magten i Polen.

Lektoren skriver blandet andet under overskriften: Hvilken kurs vælger Polen?

LÆS HELE INDLÆGGET HER – LINK TIL JYLLANDS-POSTEN

– For det første skulle eliten fra perioden 1989-2014 udskiftes med en ny elite, Jaroslaw Kaczynskis folk. Han begyndte derfor at sværte sine politiske modstandere til med skældsord som ”postkommunister”, ”tyveknægte”, ”forrædere” osv. Han har også utallige gange insinueret, at Donald Tusk stod bag flystyrtet i 2010, der kostede tvillingebroren, Lech Kaczynski, livet. Eliten skulle udskiftes på alle områder: inden for retssystemet, hæren, medierne og på uddannelsesområdet, således skulle også historikerne udskiftes. Det er klart, at man ikke kan indgå kompromiser med ”postkommunister” og ”tyveknægte” endsige diskutere med dem.

– Derfor er den voldsomme polarisering i polsk politik opstået. Baggrunden for dette voldsomme brud med de hidtidige ledere ligger bl.a. i den omstændighed, at Lech Walesa – da han var præsident – smed tvillingebroren Lech ud af sit kancelli i 1991, fordi han beskyldte Kaczynski-brødrene for at intrigere. Derfor skal der også nye historikere til, der kan skrive Lech Walesa ud af historien – og tilsvarende give Kaczynski-brødrene helterollerne, en fuldstændig absurd tanke, skriver lektor Svend Gottschalk Rasmussen i Jyllands-Posten.

LÆS  Dansk partiformand nedgør Polen på årsmøde

Link til hele indlægget under illustration, der følger lektorens indlæg i Jyllands-Posten, fredag.

 

Tegning af Rasmus Sand Høyer i Jyllands-Posten som illustration til indlægget: Hvilken kurs vælger Polen?.

LÆS HELE INDLÆGGET HER – LINK TIL JYLLANDS-POSTEN

 

LÆS  Ny viden om Den Kolde Krig på stor udstilling

 

 

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig.
Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.