Polen får nye milliarder fra EU med betingelser

Lønstigninger Polen
Partiformand Jaroslaw Kaczynski stiger 40 procent i løn som vicestatsminister. Lønstigninger til den polske top på op til 75 procent. Arkivfoto.

WARSZAWA: Regeringen i Polen har i sidste øjeblik sendt den nationale genopbygningsplan, der udløser nye milliarder, til godkendelse ved EU-kommissionen.

LÆS  Kaczynski: Flere opgør med EU og LGBT-ideologien

Fredag vedtog Polens regering den nationale genopbygningsplan, der skal sikre landet nye milliarder af euro.

Viceminister Waldemar Buda meddelte, at planen nu er sendt til Europa-Kommissionen. Polen står til at modtage cirka 260 milliarder zloty. De 110 milliarder er direkte tilskud fra EU, mens de 150 milliarder zloty er lån til Polen. Fredag var sidste frist for at sende planen til EU til godkendelse.

LINK: Officielt om genopbygningsplan (polsk)

Ingen garanti

Selv om Polen står til at få 110 milliarder zloty i år, så er pengene omfattet af den særlige mekanisme, der kan fratage et medlemsland penge, hvis landet krænker EU-værdier og traktater.

EU-kommissionens næstformand Vera Jourova har meddelt, at hun vil holde pengene tilbage hvis ikke Polen lever op til aftalerne og retsstatens principper. Det er første gang at det er muligt i EU-systemet, og det er også grunden til at en fløj af den polske regering, anført af justitsministeren ikke vil stemme for EU hjælpepakken.

 LÆS OGSÅ: Næstformand vil tage EU-penge fra Polen i år

Meddelelsen om genopbygningsplanen blev givet af viceminister Waldemar Buda på de sociale medier fredag aften.

Dansk støtte til Polens regering

Det polske parlament skal stemme om pakken næste tirsdag. Pakken ventes at blive stemt igennem uden justitsministerens fløj i regeringskoalitionen, men med stemmer fra det venstreorienterede parti Venstre Sammen (Lewica Razem).  Formand og stifter af partiet er danskeren Adrian Zandberg, der er født i Aalborg.

LÆS  Regeringspartiet fastholder anti-LGBT-erklæring
Mere nyt om polske milliarder og EU? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.
LÆS  Regeringspartiet fastholder anti-LGBT-erklæring