En domstol i Amsterdam har afvist en anmodning fra en polsk domstol, der kræver en kriminel udleveret til retsforfølgelse i Polen. Domstolen har ikke tillid til det polske retsvæsen. Nu skal EU-domstolen tage stilling i sagen. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: I et udkast til en midlertidig dom mod Polens regering, fremgår det at EU-domstolen vil give rekordhøje bøder på mindst to millioner euro om dagen. Det er tyve gange mere end sidst polakkerne blev idømt dagbøder.

LÆS  Medie: Danske Margrethe Vestager bliver ny EU-chef

I et udkast til en dom fra EU-domstolen, som det polske dagblad Rzeczpospolita har fået fingrene i, står polakkerne til at blive idømt dagbøder på 2 millioner euro, indtil reformerne om domstolene er trukket tilbage. Det er tyve gange mere end sidst, da Kaczynski-regeringen fældede træer i en naturbeskyttet urskov i det østlige Polen.
Polens regering har modtaget udkastet til den nye dom, og har nu indtil den 13. februar til at komme med indsigelser, oplyser Polens repræsentant ved domstolen i Luxembourg, Waldemar Gontarski. EU-domstolen behøver dog ikke at afvente den polske reaktion, før dagbøder kan opkræves. Den polske regering raser over at notatet er blevet lækket til det polske dagblad.

Mindst to millioner

I udkastet står der: Hvis Polen findes skyldig i overtrædelsen, pålægger Domstolen Republikken Polen at betale en bøde på mindst 2.000.000 EUR pr. dag, startende fra datoen for forkyndelsen til Republikken Polen, i sag nummer C-791/19.
LÆS  EU-domstolen: Polen har brudt EU-lovgivningen
LÆS  Statsminister: Polens ønsker bliver hørt i EU