Polen markerede årsdag for sovjetisk invasion

  Russiske_og_tyske_militære_leder_deler_Polen_polennu

  Tyske og russiske officerer tegner streger på et kort over Polen, og deler landet mellem sig den 28. september 1939. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Mandag markerede Polen årsdagen for den sovjetiske invasion i Polen under Anden Verdenskrig.


  Den 1. september 1939 angreb Tyskland Polen fra vest. Den 17. september angreb Sovjetunionen fra øst, og Polen var atter forsvundet fra landkortet. Aftalen om at dele Polen, var indgået mellem Adolf Hitler og Josef Stalin.

  Mindehøjtid ved daggry

  Warszawas borgmester Hanna Gronkiewicz-Waltz var sammen med krigsveteraner ved daggry, foran monumentet for de faldne, der omkom ved de russiske angreb for 73 år siden mandag.

  1,5 million russere

  Sovjetunionen sendte 450.000 soldater ind i Polen ved daggry den 17. september, og inden måneden var omme var der 1,5 million russiske soldater i Polen.

  Streger i september

  Den 28. september delte Tyskland og Sovjetunionen Polen mellem sig, i forlængelse af pagten mellem udenrigsministrene Molotov-Ribbentrop-pagten. Polen havde dermed mistet den selvstændighed, som polakker fik efter Første Verdenskrig i 1918.

  Over 15.000 officerer

  Efter den sovjetiske invasion blev over 15.000 polske officerer deporteret til lejre i Kozelsk, Ostashkov og Starobelsk. I marts 1940 blev officererne henrettet, de fleste ved nakkeskud, af NKVD sikkerhedsstyrkerne, og deres lig blev droppet i massegrave i Katyn, Kharkov og Mednoye.

  Nægtede drab

  Frem til 1990 beskyldte Sovjetunionen tyskerne for at have slået officererne ihjel, i den sag der siden er kendt under navnet Katyn.